články

Ako efektívne pracovať s AI pre generovanie textu

Digitalizácia

21. 5. 2024

4 min

Ako efektívne pracovať s AI pre generovanie textu

Umelá inteligencia (AI) sa pre podnikateľov rýchlo stáva praktickým nástrojom. Pomocou AI na generovanie textov môžete jednoducho vytvárať e-maily, obsah marketingových materiálov, navrhovať obchodné stratégie alebo analyzovať a interpretovať dáta. Zoznam činností by bol naozaj dlhý! Aby ste však z AI získali čo najlepšie výsledky, musíte ovládať niektoré zručnosti a naučiť sa správne formulovať príkazy – odborne promtovať.

Čo je a ako funguje AI na generovanie textu?

Táto technológia využíva na generovanie textu umelú inteligenciu. Systémy AI sú vytrénované na obrovskom množstve textových údajov, ako sú knihy, články, webové stránky a iné zdroje. AI sa najskôr naučí rozpoznávať vzory v texte, a potom ich použije na generovanie nového textu.

Čo je to promptovanie a ako správne pracovať s AI?

Zjednodušene povedané, prompting je spôsob, akým "hovoríte" umelej inteligencii, čo má robiť. Predstavte si to ako zadávanie príkazu do vyhľadávača, ale oveľa zložitejším spôsobom. Čím presnejší a stručnejší je váš podnet, tým lepšie umelá inteligencia pochopí, čo od nej očakávate. Tu ponúkame niekoľko odporúčaní, ako správne promptovať:

  • Stanovte rolu: Tak ako sa v skutočnosti obraciate na určitých odborníkov (marketingový špecialista, profesionálny kaderník, interiérový dizajnér, atď.), obráťte sa rovnakým spôsobom aj na umelú inteligenciu. Povedzte jej, koho má zastupovať a ako má konať. To umožní AI lepšie sa "vžiť" do svojej úlohy.
  • Definujte cieľ: Pre dobrý výsledok je dôležité, aby AI vedela, čo chcete dosiahnuť (napr. napísať vedecký článok, humorný príspevok na sociálnu sieť, atď.). Čím konkrétnejší budete, tým lepšie prispôsobí svoju odpoveď. Na druhej strane ju nezahlcujte extrémne zložitými požiadavkami, snažte sa byť jasní a vecní.
  • Určite obmedzenia: Výstup usmernite zadaním dĺžky textu, tonality, kľúčových slov, cieľového publika alebo použitia textu (napr. vytvor text v rozsahu max. 150 slov, kľúčové slová sú historické a legendárne vozidlá). Umelá inteligencia tak ešte lepšie pochopí, ako optimalizovať váš výstup.
  • Definujte štruktúru: Výstup AI môžete ovplyvniť aj určením štruktúry obsahu a procesu tvorby. Napríklad chcete vytvoriť článok, ktorý má nadpis, perex a tri podnadpisy, každý s dvoma odsekmi a atraktívnu výzvu k akcii na konci. Alebo chcete, aby umelá inteligencia vytvorila text podľa vzoru AIDA.
  • Spresnite výstup: Váš brief nekončí jednou výzvou. Naopak, môžete ďalej promptovať, spresňovať vstupné údaje alebo klásť doplňujúce otázky. AI si pamätá celú konverzáciu v rámci každého chatu a určitého limitu. Ten sa však postupne zvyšuje.

Aké sú limity používania umelej inteligencie na generovanie textu?

Umelá inteligencia je bezpochyby prevratnou technológiou nielen pre profesionálov, ale aj pre bežných ľudí a podnikateľov. Jej výsledky však stále musíme brať s rezervou a dôsledne ich overovať. Rada si vymýšľa, poskytuje nepresné informácie alebo niekedy úplne nepochopí kontext nášho zadania. Niektoré výsledky preto môžu byť pomerne nekvalitné.

Ako vám môžu pomôcť digitálne nástroje?

Tu je stručný prehľad štyroch populárnych nástrojov na generovanie textu:

  • ChatGPT: Tento nástroj od OpenAI dokáže generovať text, ktorý je často nerozoznateľný od textu napísaného človekom. Jeho silnou stránkou je, že je veľmi flexibilný, používa rôzne doplnky a dá sa použiť na rôzne účely. V ChatGPT je aj funkcia hlasového vstupu, ktorá výrazne rozširuje jeho možnosti. S umelou inteligenciou môžete viesť hlasovú konverzáciu a živo diskutovať na rôzne témy – od obchodu, histórie, ekonomiky, kultúry až po bežné veci každodenného života. ChatGPT obsahuje aj možnosť nahrávať vlastné obrázky a diskutovať o nich. Okrem toho je ChatGPT integrovaný s modelom generovania obrázkov DALL-E 3, takže priamo v ChatGPT môžete generovať aj obrázky, fotografie, infografiky atď. Základná verzia ChatGPT je bezplatná a používa verziu 3.5. Rozšírená verzia 4 je za mesačný poplatok.
  • Gemini od Google: Tento nástroj je podobný nástroju ChatGPT, ale je vycvičený na inom jazykovom modeli. Aj Gemini dokáže generovať text v rôznych štýloch a formátoch vrátane spravodajských článkov, príspevkov na blogy alebo tvorivého písania. Dokáže preložiť viac ako 100 jazykov. Dokáže písať kód v rôznych programovacích jazykoch. Informatívne odpovedá aj na otázky, aj keď sú technické, náročné alebo zvláštne. Jeho hlavnou výhodou je, že sa dá integrovať s rôznymi produktmi Google (ako sú Dokumenty, Tabuľky, Vyhľadávanie alebo Mapy) a zvýšiť tak produktivitu, spoluprácu alebo kreativitu. Na rozdiel od ChatGPT ponúka menej plug-inov a v súčasnosti neponúka prepojenie API. Gemini v plnej verzii je však v súčasnosti úplne zadarmo.
  • Copilot od spoločnosti Microsoft: Tento nástroj je veľmi podobný nástroju Gemini od spoločnosti Google a ponúka aktuálne informácie zo sveta internetu. Copilot je po registrácii tiež k dispozícii zadarmo.
  • Jasper: Tento nástroj ponúka širokú škálu šablón a preddefinovaných formulárov. Ponúka bezplatnú skúšobnú verziu a rôzne cenové plány. Je vhodný najmä pre podniky, ktoré potrebujú vytvárať marketingový obsah.

Rady a tipy

  • Buďte konkrétni v promptoch. Čím presnejšie sú vaše pokyny, tým lepší je výstup.
  • Vždy skontrolujte vygenerovaný obsah, záverečná kontrola ľudským okom je nevyhnutná.
  • Experimentujte a skúšajte rôzne prompty, aby ste zistili, čo funguje najlepšie.
  • Nespoliehajte sa len na umelú inteligenciu. Nech je technológia akokoľvek pokročilá, zatiaľ nenahradí ľudské odborné znalosti a kreativitu.
  • Nepodceňujte etické aspekty. Nezabúdajte, že generovanie textu pomocou AI so sebou prináša aj etické dôsledky, napríklad autorské práva alebo dezinformácie.

Pomohol vám tento článok?

Zdieľajte na svojich sociálnych sieťach.