články

6 tipov, ako si zachovať chladnú hlavu a odolať tlaku

Podnikateľské zručnosti

22. 5. 2024

4 min

6 tipov, ako si zachovať chladnú hlavu a odolať tlaku

Snažíte sa získať dostatok zákaziek, zarobiť peniaze na mzdy, dohliadate na kvalitu výroby... Nie je divu, že na seba a vlastný odpočinok často zabúdate. V tomto článku vám poradíme, ako sa o svoju pohodu lepšie starať a kde dopĺňať energiu.

Z čoho sa skladá naša vnútorná energia

Aby sme sa cítili v pohode a ľahko zvládali pracovný stres, je dobré poznať a posilniť rôzne zložky našej vnútornej energie:

  • Fyzická energia – súvisí so schopnosťou tela efektívne fungovať. Túto energiu napríklad ovplyvňuje fyzická aktivita, strava, odpočinok a dostatok spánku.
  • Emocionálna a sociálna energia – súvisí s našimi emóciami, vzťahmi a schopnosťou komunikovať s ostatnými. K jej zvyšovaniu prispieva meditácia, sebareflexia, udržiavanie kvalitných vzťahov a tiež redukcia tých neproduktívnych.
  • Duševná energia – týka sa nášho intelektu, koncentrácie a schopnosti riešiť problémy. Pomáha vytvárať funkčnú pracovnú rutinu, stimulovať myseľ učením alebo vedome relaxovať.
  • Duchovná energia – súvisí s hľadaním harmónie, vnútornej sily a pocitu naplnenia. Túto energiu dopĺňame, keď sa venujeme veciam, ktoré nás bavia a tešia. S hľadaním toho, čo skutočne chceme, pomáha napríklad meditácia.

Ako môžeme využiť vlastné hormóny

S energiou a psychickou pohodou souvisia tiež hormony a neurotransmitery, ktoré telo produkuje v reakcii na rôzne situácie a podnety:

  • Dopamín patrí medzi tzv. hormóny šťastia. Uvoľňuje sa napríklad pri splnení úloh, dosahovaní cieľov, konzumácii obľúbeného jedla alebo po fyzickej aktivite.
  • Oxytocín je hormón lásky a citov. Telo ho produkuje napríklad počas fyzického kontaktu, pri sexe, pôrode alebo počas dojčenia.
  • Serotonín zohráva dôležitú úlohu pri regulácii nálady a emócií. Uvoľňuje sa počas pozitívnych sociálnych kontaktov, cvičenia, pobytu na čerstvom vzduchu, zdravého stravovania a pozitívnej sebareflexie. Nedostatok serotonínu môže spôsobovať výkyvy nálad a úzkosť.
  • Endorfíny sú hormóny šťastia a súčasne prírodné analgetiká. Spôsobujú návaly eufórie v reakcii na fyzickú aktivitu, stres a potešenie a zároveň znižujú vnímanie psychickej a fyzickej bolesti.

6 tipov, ako zostať v pohode

Teraz, keď poznáme zložky našej vnútornej energie a vieme, kedy telo uvoľňuje prospešné hormóny, dokážeme zostaviť zoznam tipov na zvládanie stresu, a to nielen z podnikania:

  1. Čerpajte energiu z dobrého spánku – Nedostatok spánku zvyšuje pocit stresu a únavy a znižuje vašu efektivitu. Potreba spánku je u každého individuálna, ale všeobecne sa odporúča spať aspoň 7 až 8 hodín.
  2. Posilňujte svoje telo a myseľ cvičením – Pravidelná fyzická aktivita výrazne zmierni stres a zlepší vašu náladu. Pomôcť môže aj niekoľko minút jednoduchého pohybu denne, napríklad chôdza, joga alebo bicyklovanie.
  3. Doprajte svojmu telu kvalitné palivo – Zdravá strava zohráva kľúčovú úlohu vo vašej fyzickej a duševnej pohode. Snažte sa jesť vyváženú stravu a obmedzte konzumáciu priemyselných polotovarov.
  4. Venujte čas svojim blízkym – Kvalitné vzťahy s rodinou a priateľmi vás nielen privedú na iné myšlienky, ale vás aj potešia a povzbudia. Nezabúdajte si nájsť čas pre tých, ktorých máte radi.
  5. Praktizujte digitálny detox – Cítite sa niekedy zahltení a vystresovaní online svetom? Zatvorte notebook a buďte offline – choďte von alebo si prečítajte knihu. Plánujte si čas, ktorý strávite online a offline a všímajte si, ako sa pri tom cítite.
  6. Starajte sa o seba – Vyhraďte si čas na oddych a relaxáciu. Robte veci, ktoré vás bavia a dodávajú vám energiu, či už je to čítanie, hudba, cestovanie alebo čokoľvek iné. Meditujte, relaxujte a venujte čas sami sebe.

Ako vám môžu pomôcť digitálne nástroje?

S udržaním pohody a znížením stresu vám môžu pomôcť najrôznejšie aplikácie, napríklad:

  • TickTick a Todoist pomôžu so správou a organizáciou úloh. Umožňujú vytvárať zoznamy, nastavovať pripomienky a priority, spolupracovať s ostatnými a sledovať váš pokrok.
  • Calmio a Headspace sú aplikácie pre meditáciu a mindfulness, ktoré pomáhajú zvládať stres a zlepšiť sústredenie. Ponúkajú vedené meditácie, cvičenia, zvuky a hudbu na relaxáciu či programy na zlepšenie spánku.

Rady a tipy

  • Buďte pozorní k signálom svojho tela – ak ste unavení, oddýchnite si. Ak ste hladní, najedzte sa. Ak sa cítite zahltení, urobte si pauzu.
  • Vyhraďte si v kalendári čas len pre seba a dôsledne ho dodržujte.
  • Nájdite si spôsob, ako sa uvoľniť – so zvládaním stresu pomôže cvičenie, meditácia, pobyt vonku alebo čas na koníčky.
  • Nezabúdajte dopĺňať všetky zložky energie.
  • Ak sa necítite dobre, nebojte sa vyhľadať pomoc terapeuta alebo psychológa.

Pomohol vám tento článok?

Zdieľajte na svojich sociálnych sieťach.