články

Aké sú druhy faktúr

Dane a účtovníctvo

23. 5. 2024

5 min

Aké sú druhy faktúr

Vystavujete faktúry? Vedeli ste, že existuje niekoľko typov faktúr? Každý z nich však musí obsahovať špecifické informácie. Líšia sa napríklad podľa toho, či ste registrovaní pre DPH, či prijímate zálohovú platbu alebo či fakturujete za konkrétnu službu. Ako teda rozlíšiť, ktorú faktúru vystavujete a čo by mala obsahovať?

Čo je faktúra a čo by mala vždy obsahovať?

Faktúry zaznamenávajú vaše obchodné transakcie a žiadajú obchodných partnerov o zaplatenie za tovar alebo služby. Okrem podnikateľov ich môžu vystavovať aj nepodnikatelia.

Na každej faktúre musia byť uvedené nasledujúce informácie:

  • identifikácia dodávateľa (meno a priezvisko fyzickej osoby alebo názov právnickej osoby, právnu formu právnickej osoby, sídlo alebo miesto podnikania, označenie registra, v ktorom je podnikateľ zapísaný, prípadne IČO, DIČ)
  • identifikácia odberateľa (rovnaká ako v prípade dodávateľa)
  • číslo faktúry
  • dátum vystavenia a dátum splatnosti
  • údaje o tovare/službe (tzv. predmet plnenia)
  • suma

Teraz sa pozrime na najbežnejšie typy faktúr a ich náležitosti.

Faktúry od platiteľov a neplatiteľov DPH

Ak ste platiteľom DPH, vystavujete faktúru – daňový doklad. Okrem základných údajov musíte uviesť aj DPH, cenu bez DPH, sadzbu DPH a vypočítanú sumu DPH v eurách. Faktúra vyzerá inak, ak ste zdaniteľnou osobou registrovanou podľa § 7a zákona o DPH. Zvyčajne obsahuje informáciu o prenesení daňovej povinnosti. Daňový doklad však vystavujete len pre zahraničné plnenia.

Faktúra od nepodnikateľa

Ak máte príležitostné príjmy, ktoré nepresahujú 500 eur a nejde o sústavnú činnosť, nepotrebujete živnostenský list. Vaše príležitostné príjmy sú oslobodené od dane a môžete vystaviť faktúru kupujúcemu.

Vo faktúre uveďte:

  • názov a adresu dodávateľa
  • identifikáciu odberateľa
  • opis služby/výrobku
  • sumu
  • spôsob platby

Ak váš príjem z tejto činnosti presiahne 500 eur ročne, musíte ho zdaniť. V prípade, že túto činnosť vykonávate pravidelne, musíte požiadať o živnostenské oprávnenie.

Zálohová faktúra, proforma faktúra, zúčtovacia faktúra a čiastková faktúra

Zálohovú faktúru vystavujete, ak chcete, aby odberateľ zaplatil za časť tovaru alebo služby ešte pred jej vykonaním alebo dodaním tovaru. Táto faktúra slúži skôr ako upomienka na zaplatenie. Nie je považovaná za účtovný ani daňový doklad a zo zákona ju nemusíte evidovať. Ak si však želáte, aby odberateľ zaplatil celú sumu vopred, vystavte proforma faktúru (ktorá tiež nie je účtovným ani daňovým dokladom).

Po dodaní tovaru alebo služby vystavujete konečnú faktúru, ktorá sa nazýva zúčtovacia faktúra. Zo zákona ste povinní ju vystaviť.

Na nej musí byť uvedené:

  • všetky základné náležitosti faktúry
  • sumu, ktorú zákazník už zaplatil
  • suma, ktorá zostáva na zaplatenie Zúčtovaciu faktúru musíte vystaviť aj v prípade, keď ste predtým vystavili proforma faktúru a odberateľ zaplatil celú sumu. V takom prípade na faktúre bude uvedená suma k úhrade 0 eur.

Pokiaľ chcete fakturovať jednotlivé časti poskytnutých služieb (napr. časti stavby), vystavte čiastkovú faktúru. Táto faktúra je daňový doklad, ktorý musíte zaúčtovať ako príjem.

Opravy faktúry a opravný daňový doklad

V niektorých prípadoch môže klient vrátiť tovar (z dôvodu reklamácie) alebo si s vami dohodne dodatočnú zľavu. Ak ste platiteľom DPH, musíte vystaviť opravný daňový doklad (známy aj ako dobropis). Na opravnej faktúre, okrem obvyklých údajov, by ste mali uviesť aj rozdiel medzi:

  • opraveným základom dane a pôvodným základom dane
  • opravenou a pôvodnou sumou
  • dôvodom opravy Opravnú faktúru musíte vystaviť do 15 dní od dátumu zistenia chyby. Na faktúre uveďte sadzbu dane platnú v čase vzniku daňovej povinnosti (teda sadzbu, ktorú ste účtovali na pôvodnej faktúre).

Nie ste platiteľom DPH? Ak ste spravili chybu vo faktúre, môžete ju stornovať (pozor – storno faktúry neznamená jej vymazanie). Nikdy však nezaznamenávajte opravenú faktúru ako opravný daňový doklad., pretože váš obchodný partner by mohol nesprávne predpokladať, že ste platiteľom DPH.

Ďalšie typy faktúr

Existuje mnoho rôznych druhov faktúr. Uvedieme niektoré z nich:

  • Daňový doklad o prijatej platbe: Vystavuje sa po tom, ako obchodný partner uhradí zálohovú faktúru. Tento daňový doklad musíte vystaviť do 15 dní od prijatia zálohy a následne ho zdaniť. Dátum zdaniteľného plnenia je v tomto prípade deň prijatia platby.
  • Zjednodušený daňový doklad: Tento doklad je známy aj ako zjednodušená faktúra. Môžete ho vystaviť pri platbe v hotovosti až do výšky 1 000 eur a pri platbe inými prostriedkami až do výšky 1 600 eur.
  • Príjmový pokladničný doklad: Toto je jeden zo základných typov pokladničných dokladov. Spolu s výdavkovým dokladom sa vystavuje pri každom pohybe hotovosti.
  • Jednotný colný doklad (JCD): Je to doklad, na základe ktorého vám colnica vymeria clo a DPH pri dovoze tovaru z krajín mimo EÚ. Základ pre výpočet cla a DPH, teda cenu tovaru, stanovuje colnica.

Interné doklady a správa zásob

Niektoré doklady vystavujete iba pre vlastnú potrebu. Na rozdiel od faktúr, ktoré sú externými dokladmi, tieto sa nazývajú internými. Ich hlavnou úlohou je poskytnúť vám prehľad o dodanom tovare. Najčastejšie sa vystavujú príjemky a výdajky – ako už názov napovedá, tieto interné doklady potvrdzujú príjem tovaru do skladu a jeho výdaj zo skladu. V prípade tovaru vydaného zo skladu môžete vystaviť aj dodací list. Ide o externý doklad pre zákazníka, ktorý však nie je daňovým dokladom.

Ako vám môžu pomôcť digitálne nástroje?

Môžete vystavovať faktúry elektronicky, napríklad pomocou fakturačných softvérov, ako sú iDoklad alebo SuperFaktúra. Tieto programy dokážu rozlišovať medzi rôznymi typmi dokladov a vedia, čo by mali obsahovať. Navyše vám poskytujú praktickú nápovedu.

Rady a tipy

  • Vždy rozlišujte medzi dokumentami, ktoré sú súčasťou účtovnej alebo daňovej evidencie.
  • Faktúry nikdy nemažte. Ak je to potrebné, vystavte opravný doklad.
  • Ak nie ste platiteľom DPH, na faktúre nikdy neuvádzajte údaje alebo mená, ktoré sa uvádzajú vo faktúrach s DPH (napr. číslo DPH alebo označenia „opravný daňový doklad" či „daňový doklad").

Tento článok reflektuje právny stav k 30. 6. 2024.

Pomohol vám tento článok?

Zdieľajte na svojich sociálnych sieťach.