články

Ako sa líši sídlo podnikania, miesto podnikania a prevádzkareň

Legislatíva a úrady

22. 5. 2024

3 min

Ako sa líši sídlo podnikania, miesto podnikania a prevádzkareň

Odkiaľ podnikáte? Možno zo svojho bytu alebo prenajatej kancelárie. Pri žiadosti o živnostenské oprávnenie však musíte uviesť aj adresu svojho miesta podnikania. Čo pre vás znamená miesto podnikania, ako si ho správne vybrať a označiť a aký je rozdiel medzi ním a sídlom?

Miesto podnikania, sídlo a prevádzkareň

Každý podnik musí mať sídlo, čiže adresu, na ktorej ho môžu zastihnúť úrady alebo klienti. U SZČO sa hovorí o mieste podnikania. Okrem toho môžete mať aj prevádzkareň. Ide o miesto, kde vykonávate svoju činnosť. Pečiete buchty alebo lakujete zákazníkom nechty.

Kde môžem mať sídlo alebo miesto podnikania?

Sídlo, resp. v prípade SZČO miesto podnikania, si vyberáte, keď si registrujete svoju firmu. Aké sú vaše možnosti?

  • Stále sídlo/miesto podnikania U SZČO ide zvyčajne o adresu trvalého bydliska. V prípade podnikateľských subjektov to býva nehnuteľnosť, ktorú vlastnia alebo prenajímajú. Ak nie ste vlastníkom priestorov, v ktorých máte sídlo, musíte dokázať, že máte povolenie na používanie týchto priestorov. Napríklad nájomnou zmluvou. V prípade družstevného bytu potrebujete súhlas družstva. Nevýhodou tohto typu sídla je (hlavne u SZČO) možná strata súkromia. Adresa bude totižto uvedená vo verejnom registri.
  • Virtuálne bydlisko Podnikateľ má na adrese zriadené sídlo alebo miesto podnikania, no v skutočnosti tam nevykonáva žiadnu činnosť. Virtuálne sídlo tak slúži iba ako prostriedok na splnenie zákonnej povinnosti.

Aké sú moje povinnosti?

  • Svoje sídlo/miesto podnikania jasne označte: označenie musí obsahovať celé obchodné meno spoločnosti alebo meno živnostníka a musí byť jasné. To znamená, že musí byť umiestnené tak, aby nemohlo prísť k jeho zámene.
  • Korešpondenciu prijímajte v sídle/mieste podnikania: orgány budú zasielať dokumenty na adresu vášho sídla, resp. miesta podnikania (pokiaľ nie sú povinné komunikovať s vami elektronicky).
  • Oznámenie zmeny sídla: obchodné spoločnosti musia najneskôr do 30 dní od zmeny sídla podať registrovanému súdu návrh na zápis zmeny sídla do obchodného registra. Fyzické osoby nahlasujú zmeny v mieste podnikania na živnostenskom úrade a majú na to 15 dní.

Prečo (ne)mať virtuálne sídlo?

Výhodou virtuálneho sídla je vyššia prestíž. Podnikatelia si zvyčajne kupujú dobrú adresu. Okrem toho treba myslieť aj na to, že zaručuje väčšiu anonymitu. Plus, často sa k nemu dajú dokúpiť doplnkové služby, napr. skenovanie pošty, možnosť prenájmu zasadačiek a podobne. A čo nevýhody? Tou najväčšou je, že ktokoľvek sa môže legálne dostať na vašu skutočnú adresu vrátane úradov. Nehovoriac o tom, že ak na rovnakej adrese sídlia desiatky spoločností, môže to poškodiť vašu prestíž. V rámci virtuálneho sídla platí, že by ste si mali vybrať spoľahlivého poskytovateľa. Ten za vás splní všetky zákonné povinnosti (označenie sídla, prijímanie korešpondencie atď.).

Aké pravidlá sa vzťahujú na prevádzkareň?

Hoci ako podnikateľ musíte mať sídlo, resp. miesto podnikania, zákon neurčuje nutnosť zriadenia prevádzkarne.

Ak ju však potrebujete, musíte sa držať niekoľkých povinností:

  • označiť prevádzkareň svojím menom a priezviskom alebo názvom spoločnosti a registračným číslom,
  • dodržiavať všetky predpisy, napr. zdravotné, požiarne, stavebné atď.,
  • oznamovať začatie a ukončenie podnikania úradom,
  • ak budú prevádzkareň navštevovať spotrebitelia, musíte mať stanovené a riadne označené otváracie hodiny a osobu, ktorá bude zodpovedná za prevádzku.

Rady a tipy

  • Plánujete zmeniť adresu sídla alebo miesta podnikania? Nezabudnite ju včas nahlásiť úradom. Ak by ste tak nespravili, čaká vás pokuta. Jej výška pre fyzické osoby dosahuje 663 eur a pre právnické 3 310 eur.
  • Chcete si zriadiť virtuálne sídlo v Bratislave, aby ste znížili pravdepodobnosť daňovej kontroly? Podľa súčasných pravidiel vás môže skontrolovať ktorýkoľvek daňový úrad. Okrem toho môže zavolať na vašu skutočnú adresu.

Tento článok reflektuje právny stav k 30. 6. 2024.

Pomohol vám tento článok?

Zdieľajte na svojich sociálnych sieťach.