články

Ako si pomôcť s písaním textov

Digitalizácia

23. 5. 2024

3 min

Ako si pomôcť s písaním textov

Trávite dlhé hodiny písaním e-mailov, prezentácií, príspevkov na sociálne siete alebo blogových článkov? Ak tvorba textov nie je práve vaším hobby, máme pre vás niekoľko tipov na užitočných pomocníkov. Dnes už totiž existuje množstvo nástrojov, ktoré dokážu uľahčiť písanie pomocou umelej inteligencie (AI).

Výhody a nevýhody písania s umelou inteligenciou

Umelá inteligencia dokáže generovať obsah v priebehu niekoľkých sekúnd. Dokáže dohľadsať informácie, opraviť gramatiku, pravopis a štýl písania. Dokáže ponúknuť nové nápady a perspektívy. AI Nástroje vám môžu pomôcť aj s optimalizáciou SEO alebo tvorbou obsahu pre rôzne platformy a zvýšiť tak efektivitu vášho online marketingu.

Na druhej strane sa obsah vytvorený umelou inteligenciou často považuje za neoriginálny a plytký, čo môže čitateľov odradiť. Ani výstupy z umelej inteligencie nie sú dokonalé. Jej primárnym jazykom je angličtina, takže texty sú prekladané do slovenčiny prostredníctvom prekladača, ktorý občas produkuje pravopisné chyby. Okrem toho sa môže dopustiť aj faktických chýb a nepresností, preto odporúčame overovať všetky dôležité údaje.

Vo všeobecnosti však umelá inteligencia dokáže značne urýchliť tvorbu textu a určite stojí za to ju pri písaní vyskúšať. Vývoj navyše napreduje závratnou rýchlosťou, takže počet účinných nástrojov rastie a ich výstupy sa neustále zdokonaľujú.

Aké digitálne nástroje vám môžu pomôcť?

  • ChatGPT: Univerzálny nástroj, ktorý vám pomôže nielen ako generátor nápadov na obsah, ale aj ako tvorca marketingových, reklamných alebo vzdelávacích textov. Dokáže vyhľadávať informácie, vysvetľovať zložité pojmy alebo tvoriť analógie.
  • Gemini: Pomôže vám uľahčiť písanie textu vďaka schopnosti generovať rôzne textové formáty, prekladať jazyky, písať rôzne typy kreatívneho obsahu alebo informatívne odpovedať na vaše otázky.
  • Jasper.ai: Používateľom umožňuje generovať úplne nový text, upravovať existujúci text alebo vytvárať text pomocou šablón. K dispozícii sú napríklad šablóny pre blog, PPC reklamy, osobný profil na sieti Linkedin atď.
  • Copy.ai. Nástroj na automatizované písanie textov, ktorý sa špecializuje na tvorbu marketingových a predajných materiálov. Môže pomôcť s automatickými e-mailami, s generovaním sloganov a reklamných textov, článkov, produktových popisov, ale aj s príspevkami na sociálne siete.
  • Writesonic: AI nástroj na tvorbu obsahu, ktorý vám pomôže napríklad s článkami na blogoch, opismi produktov atď. Ponúka veľké množstvo šablón a nástrojov na písanie a prácu s textom. Dokáže písať dlhé texty (AI Article Writer 4.0), ako aj popisy inzerátov na nehnuteľnosti alebo texty piesní.
  • Notion AI: Notion možno poznáte ako univerzálny pracovný priestor, ktorý možno použiť na správu projektov, spoluprácu na dokumentoch, sledovanie úloh a podobne. Platforma AI však poskytuje aj neobmedzené možnosti na úpravu a tvorbu textov všetkých druhov.
  • Grammarly: Nástroj AI, ktorý pomáha opravovať pravopis, gramatiku a štýl v textoch, napríklad v e-mailovej korešpondencii. Ukáže vám, aké chyby váš text obsahuje a navrhne, ako ich opraviť.
  • Hemingway Editor: Nástroj, ktorý zlepšuje čitateľnosť a zrozumiteľnosť vášho textu tým, že zvýrazňuje dlhé vety, zložité slová alebo zbytočné používanie genitívu. K dispozícii len v angličtine.

Rady a tipy

  • Umelú inteligenciu používajte ako pomocníka na generovanie nápadov a tvorbu textov, ale vždy sa spoliehajte hlavne na vlastný úsudok.
  • Pri tvorbe zadania buďte čo najkonkrétnejší. Uveďte, čo má text obsahovať a akým štýlom má byť napísaný.
  • Nemusíte sa uspokojiť hneď s prvým výstupom. Svoje zadanie môžete ďalej spresňovať a upravovať, aby ste dostali čo najlepší výsledok.
  • V obchodných podmienkach mnohých aplikácií je priamo uvedené, že text generovaný výhradne AI sa nesmie označovať ako písaný človekom.
  • Pokiaľ niekedy tápete nad správnosťou slovenskej gramatiky, použite Internetovú jazykovú príručku či online slovníky Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra.

Pomohol vám tento článok?

Zdieľajte na svojich sociálnych sieťach.