články

Ako založiť živnosť a aké povinnosti má SZČO

Začatie podnikania

22. 5. 2024

2 min

Ako založiť živnosť a aké povinnosti má SZČO

Vďaka postupnej digitalizácii štátnej správy nie je zriadenie živnosti vôbec zložité. Musíte len vedieť, koho informovať a čo k tomu potrebujete. Tento článok vám pomôže prejsť úvodným „úradným kolotočom" bez väčších komplikácií a začať podnikať.

Druhy živností

Na začiatku by ste si mali premyslieť, ktorému podnikaniu sa chcete venovať a zistiť, pod ktorý druh živnosti to spadá.

Podľa požiadaviek na odbornú spôsobilosť živnostenský zákon rozlišuje tri druhy živností:

  • remeselné,
  • viazané,
  • voľné.

V prípade remeselných a viazaných živností musíte okrem splnenia všeobecných podmienok (bezúhonnosť, plnoletosť) a zaplatenia správneho poplatku preukázať aj odbornú spôsobilosť. Po zvolení jednej zo živností sa stačí zaregistrovať na živnostenskom úrade, zaplatiť poplatok, v prípade potreby predložiť doklad o odbornej spôsobilosti a môžete začať podnikať.

Prvá zastávka – živnostenský úrad

Keď už máte jasno v tom, ktorý druh živnosti budete vykonávať, môžete smelo zamieriť na živnostenský úrad. Tam vyplníte žiadosť o vydanie živnostenského oprávnenia a zaplatíte správny poplatok. Výška poplatku sa odvíja od zvolenej živnosti – za každú voľnú živnosť zaplatíte 5 eur, za každú remeselnú alebo viazanú 15 eur.

Ak sa rozhodnete využiť elektronický spôsob ohlásenia živnosti, poplatok za remeselné a viazané činnosti sa vám zníži na polovicu, teda na 7,50 eur. Na ohlásenie živnosti má úrad lehotu 3 pracovné dni. Potom vám vydá osvedčenie o živnostenskom oprávnení s prideleným identifikačným číslom (IČO), ktoré si môžete vyzdvihnúť osobne alebo vám ho zašle poštou.

Ďalšie orgány a povinnosti

Po založení živnosti musíte nahlásiť, že ste sa stali samostatne zárobkovo činnou osobou, svojej zdravotnej poisťovni. Povinnosť registrovať sa na daň z príjmov je od 1. januára 2023 zrušená. Nahradila ju registrácia z úradnej moci, čo znamená, že všetko za vás vyrieši správca dane.

Noví živnostníci prvý rok sociálne poistenie neplatia. Povinnosť platenia a výška odvodov sa posudzuje až po podaní prvého daňového priznania.

Ako vám môžu pomôcť digitálne technológie?

  • Podnikanie môžete založiť aj online cez portál slovensko.sk, kde nájdete potrebný registračný formulár. Do prihlasovacej sekcie sa prihlásite pomocou občianskeho preukazu.
  • Pri plnení daňových povinností vám môže pomôcť softvér na fakturáciu, ako napríklad iDoklad alebo SuperFaktúra.

Rady a tipy

  • Ak nemáte vysoké skutočné náklady, zvážte možnosť uplatnenia paušálnych výdavkov, ktoré si môžete uplatniť vo výške 60 % z príjmov z podnikania.
  • Dávajte si pozor na termíny podania daňového priznania. V prípade, že ho nepodáte, hrozí vám pokuta v rozmedzí od 30 do 16 000 eur.
  • O živnostenské oprávnenie môžete požiadať buď na príslušnom okresnom úrade podľa miesta vášho bydliska alebo elektronicky cez portál slovensko.sk.
  • Snažte sa maximálne využívať elektronickú komunikáciu so štátnou správou – ušetríte tak veľké množstvo času.

Tento článok reflektuje právny stav k 30. 6. 2024.

Ohlásenie viazanej, remeselnej, voľnej živnosti

Elektronický formulár pre fyzickú osobu na ohlasovanie viazanej, remeselnej alebo voľnej živnosti

Registračný list fyzickej osoby - RLFO

Formulár sociálního poistenia na prihlásenie fyzickej osoby na poistenie

Žiadosť o registráciu, zrušenie a oznámenie zmien

Tlačivo na registráciu, oznámenie zmien, žiadosť o zrušenie registrácie pre daň z príjmov, daň z pridanej hodnoty a daň z poistenia.

Pomohol vám tento článok?

Zdieľajte na svojich sociálnych sieťach.