články

Čím ručí SZČO

Legislatíva a úrady

22. 5. 2024

2 min

Čím ručí SZČO

Ak ste samostatne zárobkovo činná osoba, za svoje dlhy ručíte celým svojím majetkom vrátane toho, ktorý nepoužívate na podnikateľské účely a toho, ktorý máte spoločný s manželom alebo manželkou. Je preto dobré vedieť, ako ho môžete chrániť a minimalizovať riziká spojené s podnikaním.

Aký je rozdiel medzi zodpovednosťou samostatne zárobkovo činnej osoby a spoločnosti s ručením obmedzeným?

V spoločnosti s ručením obmedzeným (s.r.o.) ručia spoločníci za jej záväzky len do výšky nesplateného vkladu. Preto, ak sa chystáte podnikať v rizikovejšom odvetví, napríklad v stavebníctve, je dobré zvážiť podnikanie ako s.r.o. A to aj napriek vyššej administratívnej záťaži. Ako samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO) ručíte za svoje dlhy skutočne celým svojím majetkom - vrátane domu alebo bytu, auta a peňazí na všetkých účtoch. Dokonca aj na tých súkromných.

Ako je to so spoločným majetkom?

Ak ste samostatne zárobkovo činná osoba a máte manžela/manželku, za svoje dlhy zodpovedáte aj všetkým, čo je súčasťou tzv. spoločného majetku. Do tejto kategórie spadá všetok majetok, ktorý ste nadobudli počas manželstva, okrem toho, ktorý ste získali darom alebo dedičstvom. Ak chcete znížiť riziko zo straty celého majetku, môžete uzavrieť dohodu vo forme notárskej zápisnice o zúžení bezpodielového spoluvlastníctva manželov (zúžené bezpodielové spoluvlastníctvo manželov) alebo o jeho úplnom zrušení (režim oddeleného majetku).

Ako mi môžu pomôcť digitálne technológie?

Ak chcete úspešne podnikať, musíte mať vo svojich financiách poriadok. Našťastie existuje množstvo nástrojov, ktoré vám s tým pomôžu. Patria medzi ne:

  • aplikácie na vedenie účtovníctva,
  • aplikácie na fakturáciu, ktoré často ponúkajú nielen možnosť vystavovať faktúry, ale napríklad aj párovať platby a prezerať si prehľadné štatistiky,
  • aplikácie na plánovanie a sledovanie rozpočtu.

Mnohé ponúkajú skúšobnú verziu alebo určitý základný balík funkcií zadarmo. Nie je teda nič jednoduchšie, ako si pozrieť recenzie, otestovať vybraných kandidátov a uľahčiť si firemný život.

Rady a tipy

  • Preverujte si svojich obchodných partnerov. Do problémov vás totiž môže dostať aj nezaplatená faktúra
  • Pravidelne kontrolujte svoje finančné záväzky a právne povinnosti.
  • Buďte odvážni, ale zbytočne neriskujte - napríklad, ešte predtým, ako si zoberiete pôžičku, zvážte všetky svoje možnosti a myslite na to, ako vás toto rozhodnutie ovplyvní.
  • Pri rizikovejších podnikoch uvažujte o založení s.r.o.
  • Ak ste zosobášení a začínate podnikať, zvážte zníženie alebo úplné zrušenie spoločného majetku.
  • Opýtajte sa skúsených podnikateľov, ktoré digitálne nástroje na správu financií sa im osvedčili.
  • Niektorí vývojári aplikácií ponúkajú začínajúcim podnikateľom zvýhodnené podmienky. Zistite, aké máte možnosti.

Tento článok reflektuje právny stav k 30. 6. 2024.

Pomohol vám tento článok?

Zdieľajte na svojich sociálnych sieťach.