články

Kedy je výhodné byť platcom DPH

Dane a účtovníctvo

22. 5. 2024

3 min

Kedy je výhodné byť platcom DPH

Kontrolujete hranicu obratu, ktorá vás kvalifikuje ako platiteľa DPH? Vedeli ste, že v niektorých prípadoch sa oplatí zaregistrovať pre DPH dobrovoľne? Môžete vám to priniesť lepšie zákazky a zvýšiť vašu prestíž. Niekedy sa DPH oplatí dokonca aj z finančného hľadiska.

Prečo by som sa mal stať dobrovoľným platcom DPH?

Stať sa platiteľom DPH je povinné v prípade, keď váš obrat za posledných 12 po sebe idúcich mesiacov presiahne hodnotu 49 790 eur. Niektorí podnikatelia sa stávajú dobrovoľnými platcami DPH takmer hneď od začiatku svojho podnikania. Iní sa pre tento krok rozhodnú, až keď plánujú expanziu.

Kedy by ste mali zvážiť toto rozhodnutie vy?

  • Prestíž a výhodné zmluvy Byť platiteľom DPH je veľkým plusom, ak sa chystáte na výberové konania alebo hľadáte veľkých klientov. Pridáva vám to na dôveryhodnosti. Vaši obchodní partneri vás môžu ľahšie skontrolovať v registri DPH a môžete im ponúknuť lepšie ceny.
  • Vychádza to daňovo lepšie V prípade, že nakupujete materiál alebo služby v základnej sadzbe DPH, ale vaše výrobky spadajú do zníženej sadzby, môže vám vzniknúť nadmerný odpočet DPH.
  • Chcete obchodovať so zahraničím Ak nakupujete tovar zo zahraničia a ste registrovaní pre DPH, môžete si samozdaniť dodávku. Platí to v prípade, že ide o plnenie týkajúce sa podnikateľskej činnosti.
  • Blížite sa k hranici DPH Ak vaša firma rýchlo rastie a čoskoro by mohla prekročiť hranicu pre povinnú registráciu k DPH, nemusíte na to čakať a môžete sa stať platiteľom už teraz.

Kedy sa mi neoplatí stať sa dobrovoľným platcom DPH?

Ak ponúkate služby, ktoré nevyžadujú drahé vstupy, a nenakupujete drahý materiál alebo služby, nemôžete si uplatniť nárok na DPH na vstupe. Okrem toho, ak sú vaši zákazníci koneční spotrebitelia, neoplatí sa registrovať pre DPH. Typickým príkladom sú konzultačné alebo lektorské činnosti.

Dobrovoľný platca DPH: Ako podať žiadosť

Dobrovoľná registrácia je povolená daňovými úradmi. To znamená, že registráciu môžu aj odmietnuť. Preto sa uistite, že máte všetky potrebné dokumenty. Vyplňte online formulár na webovej stránke Finančnej správy. Pripravte sa na to, že daňový úrad môže chcieť ďalšie informácie – údaje o vašom podniku, počet zamestnancov, faktúry za posledný rok. Môže tiež požiadať o kontaktné údaje vášho účtovníka. Daňový úrad sa snaží zistiť, či chcete svoje podnikanie skutočne dlhodobo rozvíjať, alebo sa registrujete účelovo len preto, aby ste získali odpočet.

Ako vám môžu pomôcť digitálne technológie?

O dobrovoľnú registráciu DPH môžete požiadať online na portáli Finančnej správy. Online programy na fakturáciu – napr. iDoklad alebo SuperFaktúra – môžu zabezpečiť, aby vaše faktúry obsahovali náležitosti daňového dokladu. Ak váhate, či sa stať platiteľom dane, sledujte hranicu, po ktorej dosiahnutí sa ním budete musieť stať.

Rady a tipy

  • Vždy dôkladne zvážte, či sa vám dobrovoľná registrácia oplatí.
  • Po registrácii si plňte všetky povinnosti v oblasti DPH. Pripravte sa na náročnejšiu administratívu.
  • Ako daňovník pozorne sledujte zákony. Pravidlá a sadzby DPH sa často menia.
  • Ak sa rozhodnete stať sa dobrovoľným platcom, buďte opatrní. Daňový úrad je pri kontrolách veľmi prísny. Aj za malé chyby hrozia vysoké pokuty.
  • Dobrovoľné zdaňovanie si môžete rozmyslieť. Po roku, ak máte stále obrat nižší ako 49 790 eur, môžete požiadať o zrušenie registrácie prostredníctvom elektronického formulára.

Tento článok reflektuje právny stav k 30. 6. 2024.

Daňové priznanie k dani z pridanej hodnoty

Tlačivo daňového priznania k dani z pridanej hodnoty

Pomohol vám tento článok?

Zdieľajte na svojich sociálnych sieťach.