články

Kedy sa musím stať platcom DPH

Dane a účtovníctvo

22. 5. 2024

3 min

Kedy sa musím stať platcom DPH

Ak váš obrat prekročí určitú hodnotu, automaticky sa stanete platiteľom DPH. Okrem toho sa môžete stať aj platiteľom DPH podľa § 7 a 7a, a to v prípade, že prijímate tovar alebo dodávate služby do zahraničia. Od akého obratu sa stávate platiteľom DPH a aké sú vaše povinnosti?

Kedy a ako sa zaregistrovať ako platca DPH?

Platcom DPH sa stávate v prípade, ak váš obrat prekročí za 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov sumu 49 790 eur. K DPH sa následne musíte zaregistrovať do 20. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom ste dosiahli limit stanoveného obratu.

Daňový úrad vykoná registráciu najneskôr do 21 dní odo dňa doručenia žiadosti. Platcom dane sa stávate dňom uvedeným v rozhodnutí o registrácii. To znamená, že od tohto dňa musíte plniť všetky nové povinnosti, ako napríklad pripočítanie DPH k tovaru alebo službám. Okrem toho musíte vystavovať daňové doklady a podávať daňové priznania k DPH. Priznanie podávate mesačne, prípadne môžete prejsť na štvrťročný režim.

Kedy sa musíte registrovať na DPH podľa paragrafu 7 a 7a?

Máte zahraničných klientov? Alebo si budete kupovať reklamu na Facebooku? V tom prípade sa s veľkou pravdepodobnosťou stretnete s § 7 a 7a. Zdaniteľná osoba, ktorá nie je platiteľom DPH, musí podať žiadosť o registráciu na DPH podľa:

  • § 7, ak prijíma tovar z iného členského štátu, pričom hodnota nadobudnutého tovaru bez dane je za kalendárny rok viac ako 14 000 €,
  • § 7a, ak prijíma alebo poskytuje služby subjektom z iného členského štátu.

Čo mám robiť, ak sa zaregistrujem podľa § 7 alebo 7a?

  • V prípade § 7 sa musíte zaregistrovať na daňovom úrade ešte predtým, ako hodnota tovaru bez dane za kalendárny rok dosiahne sumu 14 000 eur.
  • V prípade § 7a sa musíte zaregistrovať na daňovom úrade ešte pred dodaním alebo prijatím služby.
  • Osoby registrované podľa § 7 musia podať daňové priznanie do 25. dňa po skončení kalendárneho mesiaca, v ktorom im vznikla daňová povinnosť.
  • Osoby registrované podľa § 7a, ktoré prijali službu z členského štátu musia podať daňové priznanie do 25. dňa po skončení kalendárneho mesiaca, v ktorom im vznikla daňová povinnosť. Ak službu dodali, musia podať súhrnný výkaz do 25. dňa po ukončení kalendárneho štvrťroka.
  • Ak vystavujete faktúry do iných krajín EÚ, musíte na nich uviesť svoje identifikačné číslo pre DPH (nie však v prípade tuzemských transakcií). Popritom netreba zabúdať, že v prípade registrácie podľa § 7 alebo 7a nemáte právo na odpočítanie DPH.

Čo ak dodávate tovar do iných krajín EÚ?

Ak dodávate tovar spotrebiteľom v iných krajinách EÚ, môže vám vzniknúť povinnosť registrovať sa pre DPH v týchto krajinách a platiť DPH tam. Aby ste nemuseli platiť daň vo viacerých krajinách, existuje možnosť využiť takzvaný one stop shop: zaregistrujete sa online na portáli Finančnej správy a potom platíte DPH len v Slovenskej republike. Všetky predaje do EÚ sú potom z hľadiska DPH riešené na jednom mieste. A to v slovenskom jazyku.

Ako vám môžu pomôcť digitálne technológie?

Na fakturáciu, podávanie kontrolných a súhrnných výkazov a daňových priznaní môžete používať online fakturačné systémy. Tie sa vám zídu aj vtedy, keď ste registrovaní podľa § 7 a 7a. Vďaka tomu máte istotu, že faktúra obsahuje všetky zákonné náležitosti.

Rady a tipy

  • Sledujte svoj obrat. Včas sa zaregistrujte ako platca DPH. V opačnom prípade môžete očakávať pokutu od daňového úradu.
  • Ak ste registrovaní podľa § 7 a 7a, svoje IČ DPH neuvádzajte na faktúrach s tuzemskými transakciami. V tuzemsku ste považovaní za neplatiteľa DPH.
  • Kupujete školenia, online kurzy, reklamy alebo programy od Facebooku, Instagramu či Canvy? Overte si, kde daný dodávateľ sídli. Ak v zahraničí, musíte sa stať osobou registrovanou podľa § 7a.
  • Povinnosť platiť DPH vám začne plynúť, aj keď sa zabudnete zaregistrovať.

Daňové priznanie k dani z pridanej hodnoty

Tlačivo daňového priznania k dani z pridanej hodnoty

Pomohol vám tento článok?

Zdieľajte na svojich sociálnych sieťach.