články

Na čo si dať pozor pri živnosti

Začatie podnikania

22. 5. 2024

3 min

Na čo si dať pozor pri živnosti

Začiatok podnikania je zvyčajne spojený nielen s veľkými očakávaniami, ale aj veľkými obavami. Dobrou správou však je, že ich môžete znížiť na minimum, rovnako ako všetky zbytočné chyby a riziká. Stačí si len všetko správne a podrobne naplánovať. V nasledujúcich riadkoch si preto objasníme viacero dôležitých informácií vrátane toho, s akými problémami sa stretajú začínajúci podnikatelia a aké sú ich povinnosti.

Samotné nadšenie nestačí

Na začiatku podnikania je dôležité zdravé nadšenie. Pomôže vám nevzdávať sa a prekonávať prekážky, ktoré vám prídu do cesty. Samo o sebe vás však k úspechu nedovedie.

Čo vám ešte môžeme odporučiť?

  • Vykonajte si prieskum trhu – zistite, či existuje skutočný dopyt po službách alebo výrobkoch, ktoré chcete ponúkať. Zapojte priateľov a známych, poraďte sa s tými, ktorí majú viac skúseností.
  • Mierne zariskujte – ak si nie ste istí, ktorý z vašich nápadov má šancu na úspech, začnite v malom. Investujte primerané množstvo času a peňazí, aby ste zistili, aký potenciál majú vaše nápady.
  • Vytvorte si podnikateľský plán – napíšte si, čo chcete ponúknuť svojim klientom, čím je to jedinečné, čo chcete dosiahnuť, koľko to bude stáť a kde na to vezmete peniaze.
  • Vyberte si správny druh živnosti – k dispozícii sú tri druhy, a to remeselná, viazaná a voľná. Pri remeselnej potrebujete mať odbornú spôsobilosť. Pri viazanej musíte okrem toho splniť aj ďalšie podmienky špecifikované v živnostenskom zákone.

Problémy s neplatičmi

Naraziť na neplatiča je vždy nepríjemné. Ak vám zákazníci dlhujú väčšiu sumu, môže to dokonca ohroziť vaše podnikanie.

Ako predchádzať problémom s neplatičmi?

  • Predtým, ako začnete s potenciálnym zákazníkom spolupracovať, si ho preverte.
  • Nechajte si vypracovať kvalitnú zmluvu a obchodné podmienky.
  • Požadujte zálohu, a to hlavne v prípade nových klientov alebo väčších zákaziek.

Právne povinnosti

Hoci založenie podniku nie je zložité, musíte mať prehľad o svojich zákonných povinnostiach a sledovať príslušné termíny.

Mali by ste myslieť hlavne na tieto detaily:

  • Na začiatku podnikania musíte svoju podnikateľskú činnosť zaregistrovať na živnostenskom úrade a následne ju oznámiť zdravotnej poisťovni.
  • Do konca marca musíte podať daňové priznanie k dani z príjmov za predchádzajúci kalendárny rok. Prípadne môžete využiť odklad o 3, prípadne 6 mesiacov.
  • Po otvorení živnosti musíte začať platiť zdravotné odvody. Sociálne preddavky začnete platiť až od 1. júla, resp. 1. októbra v prípade predĺženej lehoty na podanie daňového priznania, nasledujúceho roka po založení živnosti.
  • Ako živnostník ručíte **celým svojím obchodným aj osobným majetkom **vrátane spoločného majetku v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov.

Ako vám môžu pomôcť digitálne technológie?

  • Fakturačný softvér, ako napríklad iDoklad alebo Superfaktúra, vám pomôže nielen s tradičnými a zálohovými faktúrami, ale aj s daňovými povinnosťami.
  • Finančná správa prevádzkuje register nespoľahlivých osôb a platiteľov DPH. Ak sa chystáte spolupracovať s novým klientom, je to jedno z miest, kde si ho viete preveriť.
  • Nezabúdajte na povinnosť elektronickej komunikácie s Finančnou správou cez portál financnasprava.sk.

Rady a tipy

  • Pamätajte, že to najcennejšie, čo ako podnikateľ máte, je vaše dobré meno. Keď budete mať povesť spoľahlivého dodávateľa, ľudia vás budú radi odporúčať. A to je tá najlepšia reklama.
  • Aj keď vás podnikanie baví a je pre vás dôležité, nezabúdajte na čas pre seba a svojich blízkych. Ak sa vám nedarí spraviť si voľno, vyskúšajte si jednotlivé dni plánovať.
  • Dajte si pozor na podvodníkov, ktorí sa zameriavajú na začínajúcich podnikateľov. Často od nich žiadajú poplatky za inak bezplatné úkony alebo im poskytujú služby, ktoré vôbec nepotrebujú.

Ohlásenie viazanej, remeselnej, voľnej živnosti

Elektronický formulár pre fyzickú osobu na ohlasovanie viazanej, remeselnej alebo voľnej živnosti

Registračný list fyzickej osoby - RLFO

Formulár sociálního poistenia na prihlásenie fyzickej osoby na poistenie

Žiadosť o registráciu, zrušenie a oznámenie zmien

Tlačivo na registráciu, oznámenie zmien, žiadosť o zrušenie registrácie pre daň z príjmov, daň z pridanej hodnoty a daň z poistenia.

Pomohol vám tento článok?

Zdieľajte na svojich sociálnych sieťach.