články

Aké dane platia podnikatelia a kedy

Dane a účtovníctvo

23. 5. 2024

3 min

Aké dane platia podnikatelia a kedy

Vedeli ste, že daň z príjmu nie jediná daň, ktorú budete musieť zaplatiť? Ak sa bude vašej firme dariť, budete musieť platiť DPH. Ak máte vozidlo, budete musieť platiť aj cestnú daň. Prečítajte si prehľad najčastejších daní, s ktorými sa v priebehu podnikania stretnete.

Aké dane platím ako živnostník?

  • daň z príjmu
  • DPH
  • daň z motorových vozidiel
  • spotrebná daň
  • daň z nehnuteľnosti

Daň z príjmu fyzických osôb

Na začiatku podnikania je dôležitá registrácia k dani z príjmov. Od 1. januára 2023 platí, že registrovať sa nemusíte vy sami. O všetko sa postará správca dane. Urobiť by tak mal v lehote do 30 dní. Daň sa následne platí raz ročne pri podaní daňového priznania. Od daňového úradu dostanete daňové identifikačné číslo (DIČ), ktoré by ste mali uvádzať pri každom styku s ním.

Môžete si vybrať niekoľko režimov platenia dane:

  • Paušálne výdavky – sú vo výške 60 % zo zdaniteľných príjmov, maximálne však do výšky 20-tisíc eur ročne. Pri prípadnej daňovej kontrole sa nemusia nijako dokladovať ani obhajovať.
  • Skutočné preukázateľné výdavky na základe vedenia daňovej evidencie.
  • Skutočné preukázateľné výdavky na základe vedenia jednoduchého alebo podvojného účtovníctva.

Daň z pridanej hodnoty

Ak váš obrat za posledných 12 po sebe idúcich mesiacov presiahol hodnotu 49 790 eur, musíte sa zaregistrovať k DPH a podávať mesačné, resp. štvrťročné priznanie k DPH. Spolu s daňovým priznaním podávate aj kontrolný výkaz. Termín na podanie priznania k DPH aj kontrolného výkazu je 25. deň nasledujúceho mesiaca. V prípade dodávania služieb alebo tovaru do zahraničia vzniká povinnosť podávať aj súhrnný výkaz, a to buď raz za štvrťrok v prípade dodržania limitu, alebo mesačne do termínu na podanie DP DPH. Ak vám to vyhovuje, môžete sa k DPH zaregistrovať aj dobrovoľne. To vám umožní odpočítať daň na vstupe a získať nielen viac klientov, ale aj prístup k väčšiemu počtu verejných súťaží.

Daň z motorových vozidiel

Predmetom dane z motorových vozidiel sú motorové a prípojné vozidlá kategórie L, M, N a O, ktoré sú evidované na Slovensku, a používajú sa buď na podnikanie alebo inú samostatnú zárobkovú činnosť. Na daň sa nemusíte registrovať. Vznik daňovej povinnosti stačí uviesť pri podávaní daňového priznania. Daňové priznanie za príslušné zdaňovacie obdobie sa podáva do 31. januára. Preddavky na daň sa následne platia štvrťročne alebo mesačne.

Spotrebná daň

Budete obchodovať s alkoholom, tabakom alebo pohonnými hmotami? Potom sa musíte stať oprávneným prevádzkovateľom daňového skladu a platiť spotrebnú daň. Jej správu majú na starosti colné úrady.

Spotrebná daň sa vzťahuje na:

  • minerálne oleje
  • alkohol
  • pivo
  • víno
  • tabakové výrobky

Daň z nehnuteľnosti

Vzniká v prípade, že vlastníte nejakú nehnuteľnosť. Daňové priznanie za ňu podávate do 31. januára a daň platíte mestu alebo obci.

Ako vám môžu pomôcť digitálne technológie?

Účtovné programy a programy na online fakturáciu (napríklad iDoklad) vedia vytvárať prehľady pre všetky typy daní. Okrem toho dokážu sledovať termíny daňových priznaní a vystavovať faktúry tak, aby obsahovali všetky potrebné údaje.

Rady a tipy

  • Sledujte daňové zákony. Vopred si zistite zmeny sadzieb alebo zavedenie nových daní. Nezabudnite, že dane výrazne ovplyvňujú konečnú cenu vášho výrobku alebo služby.
  • Obráťte sa na správny orgán. Niektoré dane, napríklad spotrebné dane, spravuje colná správa.
  • Využívajte služby kvalifikovaných účtovníkov. Nezabúdajte však, že za správnosť ste zodpovední vy.

Tento článok reflektuje právny stav k 30. 6. 2024.

Daňové priznanie k dani z motorových vozidiel

Tlačivo daňového priznania k dani z motorových vozidiel

Oznámenie o zániku daňovej povinnosti podľa zákona o dani z motorových vozidiel

Tlačivo, ktorým daňovník oznamuje oznámenie o zániku daňovej povinnosti podľa zákona o dani z motorových vozidiel.

Daňové priznanie k dani z poistenia

Tlačivo daňového priznania k dani z poistenia

Daňové priznanie k dani z pridanej hodnoty

Tlačivo daňového priznania k dani z pridanej hodnoty

Pomohol vám tento článok?

Zdieľajte na svojich sociálnych sieťach.