články

Ako mať pri podnikaní svoje dáta v bezpečí online

Digitalizácia

21. 5. 2024

2 min

Ako mať pri podnikaní svoje dáta v bezpečí online

Hovorí sa, že kľúčovým rozdielom medzi úspešným a neúspešným biznisom sú správne informácie v správnom čase a na správnom mieste. A je to pravda! Veľmi často to, čo odlišuje vašu firmu, nie sú ani tak vaše produkty alebo služby. Oveľa dôležitejšie sú vaše znalosti a skúsenosti o vás, vašom podnikaní, zákazníkoch, konkurencii a trhu. O to viac by ste mali starostlivo strážiť všetky dáta a informácie, ktoré máte uložené v digitálnej podobe, a nedovoliť, aby sa k nim niekto len tak dostal.

Čo je online bezpečnosť?

Online bezpečnosť je súbor postupov, pravidiel a technológií, ktoré nám pomáhajú chrániť informácie, systémy a siete prístupné cez internet. Dôsledné online zabezpečenie poskytuje ochranu pred krádežou citlivých údajov, zabraňuje neoprávnenému prístupu alebo odrádza od rôznych kybernetických útokov.

Koho sa týka online bezpečnosť?

Online bezpečnosťou by sa mali zaoberať aj podnikatelia aj súkromné osoby. Skrátka každý, kto akýmkoľvek spôsobom používa IT technológie – online aj offline. Aj keď ste sa možno ešte osobne nestretli so zneužitím údajov, neznamená to, že vám takéto nebezpečenstvo nehrozí. Práve naopak! Online prostredie je neustále plné skrytých hrozieb, ktoré len čakajú na svoju príležitosť. Terčom kybernetického útoku sa môže stať skutočne každý.

Ako vám môžu pomôcť digitálne technológie?

Digitálne nástroje sú nevyhnutné na zaistenie vašej online bezpečnosti. Našťastie dnes existujú systémy, programy a aplikácie, ktoré sú cenovo dostupné a fungujú veľmi dobre.

  • Antivírusové a antimalvérové programy ponúkajú spoľahlivú ochranu pred škodlivým softvérom.
  • Firewally a služby VPN môžu zabrániť neoprávnenému prístupu k firemným údajom.
  • Správcovia hesiel a dvojfaktorové overovanie sú jednoduché nástroje, ktoré zvyšujú úroveň zabezpečenia prístupových údajov.
  • E-mailové filtre a antiphishingové nástroje sú užitočné na ochranu pred podvodnými e-mailami, ktoré by mohli ohroziť firemné účty.
  • Používajte renomovaných poskytovateľov cloudových služieb, ako sú Microsoft alebo Google. Pri správnom nastavení je to najbezpečnejší spôsob ukladania informácií, údajov a dokumentov.

Rady a tipy

  • Všade používajte silné heslá, ktoré útočníci ťažko prelomia. Vytvárajte ich z kombinácií písmen, číslic a špeciálnych znakov. A ak je to možné, nepoužívajte rovnaké heslá na rôznych platformách.
  • Pravidelne aktualizujte všetky systémy, programy a aplikácie, aby obsahovali najnovšie bezpečnostné záplaty.
  • Všade, kde je to možné, používajte viacfaktorové overovanie, pretože poskytuje výrazne lepšiu ochranu.
  • Buďte opatrní pri klikaní na odkazy v e-mailoch, textových správach alebo na sociálnych sieťach. Ak sa vám odkaz zdá čo i len trochu podozrivý, neotvárajte ho.
  • Na všetkých zariadeniach používajte kvalitný antivírusový softvér a pravidelne ho aktualizujte.
  • Buďte opatrní pri zdieľaní osobných údajov online, najmä na nezabezpečených platformách.
  • Ak vás prehliadač alebo antivírusový softvér upozorní na nebezpečnú lokalitu alebo súbor, mali by ste lokalitu okamžite opustiť a súbory neotvárať.
  • Buďte skeptickí voči neznámym osobám alebo spoločnostiam, ktoré od vás žiadajú osobné alebo finančné informácie. Taktiež si dobre rozmyslite, komu vo svojej spoločnosti poskytnete prístupové údaje.

Pomohol vám tento článok?

Zdieľajte na svojich sociálnych sieťach.