články

Aké sú typy PPC reklamy a akú si mám vybrať?

Marketing

21. 5. 2024

4 min

Aké sú typy PPC reklamy a akú si mám vybrať?

Reklama PPC (pay-per-click) je forma inzercie na internete, pri ktorej platíte za každého človeka, ktorého vaša reklama zaujme a kliknutím na ňu sa dostane na vašu webovú stránku. Prečítajte si zjednodušený prehľad o tom, aké typy kampaní PPC existujú a ktorá z nich je pre vás najlepšia.

Aké sú najčastejšie typy PPC reklám

PPC reklama ponúka široké vaše možnosti, ako osloviť cieľové publikum a propagovať produkty alebo služby. Medzi základné typy PPC reklám patria:

Reklama vo vyhľadávaní

Ide o zobrazovanie textových, responzívnych alebo dynamických reklám vo vyhľadávačoch, keď používateľ vyhľadáva výraz súvisiaci s vašou firmou. Nemali by ste sa zameriavať na všeobecné výrazy, ale na konkrétnejšie slová, ktoré zvýšia pravdepodobnosť konverzie (nákupu).

O tom, na akej pozícii sa budú reklamy zobrazovať, rozhoduje ukčný reklamný systém na základe hodnotenia reklám. Hodnotenie reklám ovplyvňuje maximálna cena za kliknutie (CPC) a skóre kvality. To je dané kvalitou vstupnej stránky, relevanciou textu reklamy k požiadavke používateľa a očakávanej miery prekliku. Preto na prvom mieste nemusí byť ten, kto nastaví najvyššiu cenu za preklik.

Reklama v obsahovej sieti

Vaše reklamy sa zobrazujú na webových stránkach po celom internete, najčastejšie vo forme grafických reklám (tzv. bannerov) alebo kombinovaných (responzívnych) reklám. Môžete cieliť na kľúčové slová, témy, záujmy, pohlavie alebo konkrétne stránky, ktoré navštevuje vaša cieľová skupina.

Obsahovú kampaň využijete predovšetkým na získanie nových zákazníkov (akvizičná kampaň), alebo ak sa chcete pripomenúť ľuďom, ktorí už s vaším webom prišli do styku (remarketing).

Akvizičné kampane sú vhodné najmä na budovanie značky, uvedenie nového produktu na trh alebo šírenie povedomia o novej značke na trhu. Remarketingové kampane nalákajú používateľov späť na vaše webové stránky.

PMAX a produktové kampane

V službe Google Ads ich nájdete pod názvom Performance Max a v službe Sklik ako produktové kampane. Tento typ kampane je vhodný pre e-shopy a zobrazuje sa v nich obrázok produktu, názov, cena a predajca. Reklama sa zobrazuje nad textovými reklamami alebo na pravej strane vedľa výsledkov vyhľadávania. V prípade obsahovej siete a dynamických bannerov sa obrázky produktov zobrazia formou banneru.

Takéto kampane sa vyznačujú vyššou viditeľnosťou (nad platenými výsledkami vyhľadávania) a lepším vizuálnym spracovaním, keď používateľ už len na základe obrázka vie určiť, či ide o produkt, ktorý hľadal. Tým sa síce zníži miera prekliku (CTR), ale návštevnosť bude relevantnejšia.

Videoreklamy

Videokampane sa používajú na inzerciu v obsahovej sieti. Tento typ kampane je užitočný najmä na posilnenie značky a zvýšenie dosahu a na oslovenie širokého okruhu používateľov. Tu sa nepoužíva platobný model CPC (cost per click/cena za kliknutie), ale CPT (cost per thousand/cena za tisíc) alebo CPV (cost per view/cena za zobrazenie). Videoreklamy sa najčastejšie vyskytujú v službe YouTube, ale zobrazujú sa aj na partnerských stránkach Googlu a Seznamu.

Ako vám môžu pomôcť digitálne technológie?

Je dobré vedieť, že každá platforma PPC má svoje špecifiká.

  • Google Ads – platforma vyvinutá spoločnosťou Google, ktorá umožňuje vytvárať a zobrazovať PPC reklamy na rôznych miestach v rámci výsledkov vyhľadávania Google, na iných webových stránkach a v mobilných aplikáciách.
  • Semrush komplexný nástroj na analýzu a prieskum kľúčových slov, sledovanie konkurencie a výkonnosti PPC kampaní.
  • Optmyzr – nástroj na automatizáciu PPC, ktorý umožňuje efektívnejšie spravovať a optimalizovať PPC kampane na rôznych platformách.
  • Sklik – český PPC reklamný systém spoločnosti Seznam. Reklamy sa budú zobrazovať vo vyhľadávači Seznam.cz a na spolupracujúcich webových stránkach (napr. Zboží.cz, Novinky.cz atď.).

Rady a tipy

  • Najprv si premyslite, čo chcete dosiahnuť. S rastom vašej firmy sa môžu vaše obchodné ciele zmeniť.
  • Pred vytvorením kampane PPC si urobte dôkladný prieskum kľúčových slov. Vyberte správne kľúčové slová, ktoré majú dostatočný objem vyhľadávania.
  • Nastavte cielenie reklamy podľa cieľovej skupiny. Môžete cieliť podľa demografických údajov, geografickej polohy, záujmov a správania používateľov.
  • Určite si denný a celkový rozpočet na reklamu. Sledujte ho a upravujte na základe výkonnosti kampane.
  • Vytvorte rôzne verzie reklám a testujte ich výkon. Zmeňte nadpisy, text a obrázky a zistite, ktoré varianty prinášajú najlepšie výsledky.
  • Okrem reklám Google a Sklik môžete inzerovať aj na Facebooku, Instagrame, LinkedIn alebo na porovnávacích stránkach.
  • Uistite sa, že vstupná stránka, na ktorú sa používateľ dostane po kliknutí na reklamu, je relevantná a dobre navrhnutá.
  • Do kampane pridajte negatívne kľúčové slová, aby ste zabránili zobrazovaniu reklám na neželané vyhľadávacie otázky. Ušetríte peniaze a zvýšite relevantnosť.
  • Okrem relevantných kľúčových slov pre vaše produkty a služby nezabudnite zahrnúť aj kľúčové slová súvisiace s vašou značkou.

Pomohol vám tento článok?

Zdieľajte na svojich sociálnych sieťach.