články

Ako financovať rozjazd podnikania

Financovanie

22. 5. 2024

4 min

Ako financovať rozjazd podnikania

Chcete začať podnikať, ale neviete, kde získať potrebné finančné prostriedky? Na výber máte niekoľko možností – od rodiny cez banku až po crowdfunding. Prečítajte si, čo jednotlivé možnosti obnášajú a na čo sa musíte pripraviť.

Čerpanie z vlastných zdrojov

Využiť pri rozbiehaní podnikania vlastné zdroje je najjednoduchša možnosť. Nemusíte vypĺňať žiadosti ani dokladať príjmy či podnikateľský plán. Čerpáte zo svojich úspor, stavebného sporenia alebo životného poistenia. Je to veľmi jednoduchý, nezáväzný spôsob financovania, pri ktorom máte úplnú voľnosť v podnikaní a podnikať môžete začať okamžite.

Pomoc rodiny a priateľov

Tento typ financovania je výhodnejší ako bankový úver alebo akýkoľvek iný typ pôžičky. Síce už máte záväzok, ale nie je tak prísne vymáhaný a často si môžete dohodnúť veľmi nízky alebo nulový úrok.

Nikdy však k tejto možnosti financovania nepristupujte ľahkovážne. Vždy uzatvorte písomnú zmluvu so splátkovým kalendárom a úrokovou sadzbou, aj keď ide o vašu najbližšiu rodinu. Predídete tak prípadným hádkam a rozkolom.

Spoločník s kapitálom

Ďalšou možnosťou je prizvať do firmy spoločníka, ktorý má dostatok peňazí. Odmenou za poskytnutý kapitál mu bude podiel vo vašej spoločnosti. Výška podielu je vždy predmetom dohody a mala by byť obojstranne výhodná.

V ideálnom prípade by ste si mali ponechať väčšinový podiel, aby konečné rozhodnutie o ďalšom rozvoji spoločnosti zostalo vždy na vás. Ak partnerovi ponúknete viac ako 51 % podielu, môže vás postupom času úplne vyradiť z hry.

Investor

Investor vo firme je jednotlivec alebo inštitúcia, ktorá poskytuje finančné prostriedky s cieľom získať návratnosť svojej investície. Investori môžu vlastniť akcie alebo podiely firmy a majú záujem na dlhodobom raste hodnoty svojho investovaného kapitálu. Ich účasť môže byť aktívna, kedy majú vplyv na riadenie firmy, alebo pasívna, kedy len sledujú vývoj svojho investovaného imania.

Crowdfunding

Ide o financovanie vášho projektu väčším počtom jednotlivcov, ktorí sa malými čiastkami zložia na vami požadovanú sumu. Kľúčom k úspechu je nadchnúť ľudí pre váš projekt. Musíte na to využiť sociálne médiá a svoj projekt osobne propagovať.

Ak investori poskytnú peniaze na váš projekt ako charitatívny dar, tento dar, podľa zákona o dani z príjmov, nepodlieha zdaneniu. Avšak pozor, pri odmenovej kampani ide v podstate o ostatné výnosy, ktoré sú zdaniteľnými príjmami. Je však možné uplatniť aj výdavky, ktoré súvisia s poskytnutím odmeny prispievateľom.

Peer-to-peer financovanie

Peer-to-peer (P2P) financovanie funguje tak, že si požičiavate peniaze od obyčajných ľudí prostredníctvom online platformy za vopred dohodnutú úrokovú sadzbu. Vyplníte, koľko si chcete požičať, s akou maximálnou úrokovou sadzbou a na aký projekt. Výhodou je, že úrok býva nižší ako v banke. Navyše je celý proces jednoduchší a rýchlejší. Rizikom je, že v prípade nesplácania budete musieť s veriteľmi rokovať individuálne.

P2P pôžička sa správa ako každá iná bežná pôžička. Veritelia P2P musia zdaniť získané úroky.

Dotácie

Peniaze na dotácie prichádzajú z EÚ do Slovenskej republiky v cykloch alebo programových obdobiach. Dotácie sú rozdelené do niekoľkých operačných programov, ktoré majú jasne definovaný cieľ a objem peňazí.

O dotáciu na konkrétny projekt sa uchádzate po zverejnení podmienok dotačných pravidiel jednotlivými ministerstvami. Tie vám tiež povedia, aký projekt sa môže uchádzať o grant a koľko peňazí môže získať. Ak žiadate o dotáciu, musíte vyplniť žiadosť so všetkými podrobnosťami. Ak uspejete, budete pravidelne podávať správu o plnení cieľov grantu.

Bankový úver pre začínajúce podniky

Banky sú najtradičnejším a historicky najstarším poskytovateľom financií. Pri jednaní s bankou musíte doložiť biznis plán a informácie o vašom majetku a majetku rodiny. V poslednej dobe sa objavujú úvery cielené priamo na startupy, ktoré ponúkajú znížené podmienky na bonitu firmy a výhodnejší úrok. Ak máte založený účet mKonto Business a potrebujete na svoje podnikanie viac finančných prostriedkov, úver mRezerva Business vám umožňuje získať až 24 000 EUR bez nutnosti preukazovať účel alebo navštevovať pobočku.

Ako vám môžu pomôcť digitálne technológie?

Existuje množstvo digitálnych nástrojov a platforiem, ktoré vám môžu pomôcť pri financovaní vášho začínajúceho podniku:

  • Platformy pre crowdfunding: Donio, HitHit, StartLab
  • Peer-to-peer pôžičky: Žltý melón, Crowdberry
  • Technologické inkubátory a akcelerátory: Univerzitný technologický inkubátor Slovenskej technickej univerzity InQb v Bratislave, akcelerátor Challenger v Bratislave, Inovačné centrum INOVIA v Žiline, atď...

Rady a tipy

  • Plánujte dlhodobo. Premyslite si, ako budete financovať nielen začiatok, ale aj budúci rast svojho podniku. Udržujte si dostatočnú finančnú rezervu pre prípad neočakávaných nákladov.
  • Ak si nie ste istí najlepším spôsobom financovania vášho projektu, konzultujte to s finančným poradcom alebo právnikom.
  • Diverzifikujte zdroje financovania.
  • Vytvorte solídny podnikateľský plán s podrobnými informáciami o vašom projekte a jeho potenciálnej ziskovosti.
  • Uistite sa, že ste schopní jasne a presvedčivo prezentovať svoj projekt potenciálnym investorom, partnerom alebo ľuďom na crowdfundingovej platforme.
  • Podporu, konzultácie a dôležité informácie zo sveta startupov ponúka agentúra Slovak Business Agency.

Pomohol vám tento článok?

Zdieľajte na svojich sociálnych sieťach.