články

Ako na registráciu k DPH

Dane a účtovníctvo

22. 5. 2024

2 min

Ako na registráciu k DPH

Máte obavy z prechodu na plátcovstvo dane z pridanej hodnoty? Bez ohľadu na to, či spĺňate zákonné požiadavky na registráciu pre DPH, alebo uvažujete o dobrovoľnej registrácii, mali by ste vedieť, čo vás čaká. Čítajte ďalej a dozviete sa, čo všetko potrebujete na registráciu a ako ju zvládnuť bez stresu.

Kedy sa stávate platiteľom DPH?

Platiteľom DPH sa stávate, ak ste za posledných 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov dosiahli obrat vyšší ako 49 790 eur. Registračnú povinnosť k DPH máte aj v prípade, že podnikáte na medzinárodnej úrovni a poskytujete služby do inej členskej krajiny EU. Registrovať sa však musíte skôr než vôbec začnete poskytovať služby zahraničným klientom.

Platiteľom DPH sa zo zákona stávate aj v situáciách, keď:

  • nadobudnete majetok privatizáciou, predajom podniku alebo zlúčením,
  • zdedíte podnik po platiteľovi DPH.
  • ak dodáte stavbu, jej časť alebo stavebný pozemok, alebo prijmete platbu pred jej dodaním a dodaním sa dosiahne obrat 49 790€ a viac (ak nejde o príležitostný predaj).

Pre niektorých podnikateľov je však výhodnejšie platiť DPH dobrovoľne. Môžete to napríklad zvážiť, ak sú vaši zákazníci prevažne platcami DPH a máte vysoké náklady, z ktorých by ste si mohli uplatniť nárok na DPH.

Ako sa zaregistrovať k DPH?

Žiadosť o registráciu k DPH sa podáva elektronicky prostredníctvom portálu www.financnasprava.sk.

Registrácia je jednoduchá:

  1. Prihláste sa na portál financnasprava.sk.
  2. Z katalógov formulárov si vyberte formulár: Žiadosť o registráciu, oznámenie zmien, žiadosť o zrušenie registrácie na daň z príjmov, daň z pridanej hodnoty a daň z poistenia
  3. Vyplňte formulár, podpíšte zaručeným elektronickým podpisom a odošlite.

Aké doklady je potrebné predložiť k registrácii?

Po podaní žiadosti má úrad 21 dní na to, aby rozhodol o registrácii alebo si vyžiadal ďalšie dokumenty. Ak chcete proces urýchliť, priložte dôležité dokumenty rovno k žiadosti. Môžu to byť dokumenty preukazujúce výšku obratu za uvedené obdobie, prípadne zmluva o dodaní stavby, prehľad výnosov či vystavené faktúry. 

Daňový úrad vám na po registrácii vydá osvedčenie o registrácii pre DPH a pridelí vám identifikačné číslo pre daň IČ DPH. Dňom uvedeným na osvedčení sa stávate platiteľom dane.

Ako vám môžu pomôcť digitálne technológie?

Keď sa zaregistrujete ako platca DPH, automaticky sa stanete mesačným platcom DPH. Do 25. dňa v mesiaci nasledujúcom po ukončenom účtovnom období musíte odviesť DPH a podať priznanie k DPH a kontrolné hlásenie. Podanie daňového priznania k DPH a kontrolného výkazu vám uľahčia rôzne digitálne aplikácie a programy, ako napríklad iDoklad alebo Money S3.

Rady a tipy

  • Ako platiteľ DPH musíte informovať dodávateľov, že ste platiteľom DPH a na daňových dokladoch uvádzať rozpis základu dane a DPH.
  • Tiež ste povinný vystavovať a archivovať daňové doklady a daňovú evidenciu po dobu 10 rokov.
  • O zrušenie registrácie DPH môžete požiadať až po jednom roku registrácie DPH a ak váš obrat klesol 49 790 eur počas 12 po sebe nasledujúcich mesiacov.

Tento článok reflektuje právny stav k 30. 6. 2024.

Daňové priznanie k dani z pridanej hodnoty

Tlačivo daňového priznania k dani z pridanej hodnoty

Pomohol vám tento článok?

Zdieľajte na svojich sociálnych sieťach.