články

Sadzby DPH

Dane a účtovníctvo

22. 5. 2024

2 min

Sadzby DPH

Ste platcom DPH? V tom prípade určite z času na čas premýšľate, do ktorej sadzby zaradiť konkrétny výrobok alebo službu. Daňové zákony sa pomerne často menia. Preto je dôležité, aby ste o jednotlivých zmenách vedeli. Okrem toho nezabudnite, že ak predávate tovary alebo služby konečnému spotrebiteľovi, sadzba DPH ovplyvní aj vaše ceny.

Tri sadzby DPH

V Slovenskej republike v súčasnosti existujú tri sadzby DPH:

  • Základná sadzba 20 % Spadá do nej väčšina tovarov a služieb.
  • Znížená sadzba 10 % Uplatňuje sa hlavne na tovary uvedené v prílohe č. 7 a služby uvedené v prílohe č. 7a zákona o DPH. Následne sa ešte aplikuje na tovary, ktoré registrovaný sociálny podnik dodáva oprávnenému zákazníkovi.
  • Druhá znížená sadzba 5 % Uplatňuje sa na dodanie, obnovu alebo prestavbu stavby, ktorá spĺňa podmienky stavby štátom podporovaného nájomného bývania.

Ako zistím, do ktorej sadzby mám zaradiť svoj tovar alebo služby?

Zoznam všetkých tovarov alebo služieb spadajúcich do jednej zo znížených sadzieb nájdete v prílohe 7 a 7a zákona o DPH. Tovary a služby, ktoré v prílohe nenájdete, majú základnú sadzbu 20 %. Pri výbere jednej zo sadzieb sa vždy uistite, že máte aktuálnu verziu zákona. Ak by došlo k nejakým zmenám, skontrolujte dátum, od ktorého majú začať platiť. Nezabudnite, že DPH môže výrazne ovplyvniť vašu cenotvorbu. Táto skutočnosť sa vás týka hlavne v prípade, že predávate koncovým zákazníkom. Aktívne preto sledujte plánované zmeny a v predstihu sa na ne pripravte.

Ako bude DPH vyzerať v roku 2024?

Od 1. januára 2024 sa do zákona o DPH zavedú nové povinnosti pre poskytovateľov platobných služieb. Dôvodom je boj proti daňovým únikom spojeným s rozmachom elektronického obchodu v členských štátoch EÚ.

Nové povinnosti sa budú vzťahovať len na tuzemských podnikateľov. Tí budú musieť za každý kalendárny štvrťrok viesť podrobné záznamy o príjemcoch platieb a o cezhraničných platbách v súvislosti s platobnými službami, ktoré poskytujú. Okrem toho budú musieť jednotlivé záznamy sprístupniť Finančnému riaditeľstvu SR.

Ako vám môžu pomôcť digitálne technológie?

Online fakturačné systémy, ako napríklad iDoklad alebo Superfaktúra, vám pomôžu zaradiť tovar alebo služby do správnej sadzby DPH. Tieto nástroje pozorne sledujú legislatívne zmeny a bývajú aktuálne. Napriek tomu vždy kontrolujte svoje faktúry.

Rady a tipy

  • Sledujte klasifikáciu svojich produktov a služieb.
  • Ak si nie ste istí, poraďte sa s daňovým poradcom alebo kontaktujte daňový úrad.
  • Pravidelne monitorujte zmeny v daňových zákonoch a v predstihu sa na ne pripravte.

Tento článok reflektuje právny stav k 30. 6. 2024.

Daňové priznanie k dani z pridanej hodnoty

Tlačivo daňového priznania k dani z pridanej hodnoty

Pomohol vám tento článok?

Zdieľajte na svojich sociálnych sieťach.