články

Aký je rozdiel medzi hlavnou a vedľajšou činnosťou

Dane a účtovníctvo

17. 5. 2024

3 min

Aký je rozdiel medzi hlavnou a vedľajšou činnosťou

Chcete začať podnikať a pritom mať istotu zamestnania? V tom prípade by ste si mali založiť živnosť ako vedľajšiu činnosť. V porovnaní s podnikaním ako hlavnou činnosťou budete mať lepšie podmienky na platenie sociálneho a zdravotného poistenia. Kedy môžete vykonávať podnikanie ako vedľajšiu činnosť?

Kto môže prevádzkovať vedľajšie podnikanie?

Vedľajšiu činnosť môžete vykonávať, ak za vás sociálne a zdravotné poistenie platí zamestnávateľ alebo štát. Ide najmä o tieto situácie:

  • ste zamestnaný na takej úrovni, že dostávate aspoň minimálnu mzdu
  • poberáte rodičovský príspevok alebo ste na materskej dovolenke
  • poberáte starobný alebo invalidný dôchodok
  • ste študent mladší ako 26 rokov O vedľajšiu činnosť ide v týchto situáciách aj vtedy, ak z podnikania zarábate viac ako zo zamestnania.

Ako môžem požiadať o vedľajšiu činnosť?

Žiadosť o vedľajšiu činnosť sa nijako nelíši od bežného otvorenia živnosti. To znamená, že stačí navštíviť živnostenský úrad, vybrať si predmet podnikania a zaplatiť poplatok. Okrem toho to môžete urobiť aj online z pohodlia svojho domova. Osvedčenie o živnostenskom podnikaní vydá úrad do troch pracovných dní. Môžete si ho osobne vyzdvihnúť, prípadne vám ho zašle poštou.

Môže mi zamestnávateľ zakázať vykonávanie vedľajšej činnosti?

V niektorých prípadoch musíte získať povolenie na vykonávanie vedľajšej činnosti od svojho zamestnávateľa. Platí to najmä vtedy, keď mu chcete konkurovať, čo znamená vykonávať tú istú činnosť (napríklad pracujete v cukrárni a chcete si otvoriť vlastnú cukráreň). Toto pravidlo neplatí pre vedeckú, pedagogickú, publicistickú, lektorskú, prednášateľskú, literárnu alebo umeleckú činnosť. V takýchto prípadoch potvrdenie nepotrebujete.

Ako je to so sociálnym a zdravotným poistením? A čo dane?

Najväčšie rozdiely medzi hlavnou a vedľajšou činnosťou si všimnete pri platení povinných odvodov a daní.

Zdravotné poistenie:

  • Hlavná činnosť: Platíte mesačné odvody (84,77 eur mesačne na rok 2023), ktoré sa počítajú na základe sumy životného minima platnej k 1. januáru daného roka.
  • Vedľajšia činnosť: Nevzťahuje sa na vás minimálny vymeriavací základ pre platenie odvodov do zdravotnej poisťovne. Nie ste preto povinní platiť minimálne mesačné odvody. Ako živnostník, ktorý je zároveň aj zamestnancom, môžete platiť buď nulové odvody, alebo sumu, ktorú si zvolíte sami.

Sociálne poistenie:

  • Hlavná činnosť: Platíte mesačné preddavky (minimálna výška je 200,72 eur a maximálna 2 810,12 eur mesačne za rok 2023). Ich výška sa počíta podľa vášho vymeriavacieho základu.
  • Vedľajšia činnosť: Ak ste za minulý rok nezarobili viac ako 7 266 eur, sociálne poistenie neplatíte. V prípade, že by ste túto hranicu presiahli, výška odvodov sa odvíja od vymeriavacieho základu. Minimálna suma mesačného poistného je 200,72 eur (rok 2023).

Daňové odvody:

  • Dane platíte rovnako ako pri hlavnej činnosti. Daňové priznanie si podávate sami, v ktorom uvediete všetky príjmy ako zo živnosti, tak aj zo zamestnania.

Ako vám môžu pomôcť digitálne technológie?

Online fakturačné programy, ako napríklad iDoklad, dokážu vypočítať zálohy na sociálne poistenie, generovať výkazy pre poisťovne a sledovať, či platíte poistné načas. Ľahko zvládnu vašu hlavnú aj vedľajšiu činnosť. Začiatok online podnikania je veľmi jednoduchý – stačí vyplniť formulár na ohlásenie živnosti.

Rady a tipy

  • Nepodceňujte administratívu. Okrem sociálneho a zdravotného poistenia sú väčšina vašich povinností rovnaké, ako keby ste prevádzkovali vlastnú firmu.
  • Vedľajšia činnosť ponúka príležitosť otestovať si podnikateľský nápad bez väčšieho podnikateľského rizika.

Tento článok reflektuje právny stav k 30. 6. 2024.

Pomohol vám tento článok?

Zdieľajte na svojich sociálnych sieťach.