články

Kto musí podať kontrolné hlásenie k DPH

Dane a účtovníctvo

22. 5. 2024

2 min

Kto musí podať kontrolné hlásenie k DPH

Stali ste sa platcami DPH? Ak áno, potom okrem daňového priznania musíte podať aj kontrolný výkaz DPH. Tento výkaz je podrobnejší ako daňové priznanie a obsahuje údaje o jednotlivých transakciách. Daňový úrad takto kontroluje, či nedochádza k daňovým podvodom. Ako vyzerá kontrolný výkaz, kedy je potrebné ho podať a čo by ste nemali nezabudnúť?

Kedy mám ako živnostník podať kontrolný výkaz?

Závisí to od toho, či ste mesačným alebo štvrťročným platcom DPH. Ak ste štvrťročným platcom, výkaz podávate raz za štvrťrok. Ak však platíte DPH mesačne, kontrolný výkaz podávate raz za mesiac.

Kontrolný výkaz musíte podať najneskôr do 25 dní po skončení zdaňovacieho obdobia. To znamená, že výkaz za január musíte podať do 25. februára daného roka. Výkaz sa podáva elektronicky cez formuláre nachádzajúce sa na portáli Finančnej správy.

Čo ak v kontrolnom výkaze urobím chybu?

Prvé hlásenie, ktoré podávate, sa nazýva riadne. Niekdy v ňom však môžete nájsť chybu. Ak sa tak stane, no opravíte ju včas, čiže do termínu na podanie daňového priznania a KV, t.j. do 25. dňa nasledujúceho mesiaca, podáte takzvaný opravný kontrolný výkaz. Ak ale chybu opravíte po uplynutí lehoty na podanie hlásenia, podáte tzv. dodatočný kontrolný výkaz. Nesprávne alebo neúplné informácie musíte nahlásiť do 5 dní odo dňa, keď ste sa o nich dozvedeli.

Kontrolné výkazy krížovo kontroluje daňový úrad. Porovnáva vaše údaje s údajmi vašich dodávateľov a odberateľov. Ak systém zistí chybu, pošle vám automatickú výzvu na zmenu, doplnenie alebo potvrdenie údajov. Systém vyhodnotí ako chybu napríklad aj to, ak ste zadali iné DIČ ako váš obchodný partner.

Ako vám môžu pomôcť digitálne technológie?

Účtovné programy, ako aj programy na online fakturáciu (napr. iDoklad) môžu vytvárať kontrolné výkazy.

Rady a tipy

  • Kontrolný výkaz nie je priznanie k DPH. Oba dokumenty musíte predložiť včas.
  • Kontrolné hlásenie podajte včas. Ak sa omeškáte, hrozí vám pokuta do výšky 10 000 eur. To isté platí v spojitosti s nepodaním kontrolného výkazu alebo uvedením nesprávnych či neúplných údajov. V prípade opakovaného porušenia povinností vám hrozí pokuta do výšky 100 000 eur.
  • Všetky doklady týkajúce sa DPH starostlivo uchovávajte. Už len rozdiel v dátume na faktúre spôsobí, že systém nájde vo vašom hlásení chybu.
  • Účtovný systém si nastavte tak, aby boli všetky doklady v poriadku.
  • V prípade nulového priznania k DPH nemusíte podávať kontrolný výkaz.

Tento článok reflektuje právny stav k 30. 6. 2024.

Daňové priznanie k dani z pridanej hodnoty

Tlačivo daňového priznania k dani z pridanej hodnoty

Pomohol vám tento článok?

Zdieľajte na svojich sociálnych sieťach.