články

Ako si viesť účtovníctvo v podnikaní

Dane a účtovníctvo

21. 5. 2024

2 min

Ako si viesť účtovníctvo v podnikaní

Ako živnostník sa s podvojným účtovníctvom s veľkou pravdepodobnosťou nestretáte často. Ak však chcete, môžete ho začať dobrovoľne viesť. Akým spôsobom sa vedie podvojné účtovníctvo a na čo si dať pozor?

Aké sú typy obchodných záznamov?

Ako živnostník môžete:

  • uplatňovať paušálne výdavky: máte povinnosť evidovať len svoje príjmy,
  • uplatňovať skutočné výdavky: musíte viesť jednoduché alebo podvojné účtovníctvo, prípadne zjednodušenú daňovú evidenciu.

Kedy musia samostatne zárobkovo činné osoby viesť podvojné účtovníctvo?

Povinnosť viesť podvojné účtovníctvo pre fyzické osoby zapísané do obchodného registra zanikla. Dôvodom bola skutočnosť, že v októbri 2020 zanikla možnosť zapísať fyzickú osobu do obchodného registra. To znamená, že živnostníci nie sú povinní viesť podvojné účtovníctvo. Môžu sa však preň rozhodnúť na základe dobrovoľnosti. Ak sa rozhodnete, že budete viesť podvojné účtovníctvo, musíte tak účtovať po celé účtovné obdobie.

Ako viesť podvojné účtovníctvo?

Základom podvojného účtovníctva je evidencia nákladov a výnosov (nie príjmov a výdavkov) podvojným spôsobom. Toto účtovníctvo je známe aj ako má dať - dal.

Medzi výnosmi a príjmami a nákladmi a výdavkami je časový rozdiel:

  • Výnosy sa dosahujú vtedy, keď sa tovar alebo služby fakturujú. Príjem vzniká vtedy, keď sú peniaze prijaté na účet alebo v hotovosti.
  • Podobne náklady vznikajú pri nákupe materiálu, výdavky pri jeho úhrade.

V rámci účtovného systému zvyčajne vediete aj ďalšie záznamy: napr. evidenciu majetku, knihu jázd, mzdové záznamy atď. Po skončení roka zostavíte účtovnú závierku.

Ako vám môžu pomôcť digitálne technológie?

  • Vedenie podvojného účtovníctva je veľmi zložitý proces. Bez účtovného softvéru sa dnes už takmer nikto nezaobíde. Odporúčame vám, aby ste svoje účtovníctvo zverili skúsenému účtovníkovi. Ak sa rozhodnete viesť si ho sami, vyberte si program, ktorý zodpovedá veľkosti vašej firmy, počtu zamestnancov a počtu osôb, ktoré by mali mať k programu prístup.
  • Moderné účtovné programy dokážu viesť aj iné evidencie, prepojiť sa s internetovým obchodom, automatizovať faktúry alebo digitalizovať dokumenty.

Rady a tipy

  • Ak sa rozhodnete pre dobrovoľné vedenie podvojného účtovníctva, pamätajte, že tak musíte účtovať po celé účtovné obdobie.
  • Odporúčame vám, aby ste si na vedenie účtovníctva najali účtovníka alebo externú účtovnú firmu.

Tento článok reflektuje právny stav k 30. 6. 2024.

Pomohol vám tento článok?

Zdieľajte na svojich sociálnych sieťach.