články

Ako si vypočítať maržu

Financovanie

22. 5. 2024

2 min

Ako si vypočítať maržu

Predávate tovar spotrebiteľom? Potom musíte vedieť, koľko si pripočítať k nákupnej cene, aby ste na predaji neprerobili. Okrem zisku by ste teda mali vedieť vypočítať aj svoju maržu. Prečo je marža dôležitá, ako ju správne určiť a ako sa líši od prirážky alebo zisku?

Prečo je marža dôležitá

Nie je dôležitý obrat, ale marža! Tieto slová by si mal zapamätať každý podnikateľ. Marža je dôležitou súčasťou vašej cenotvorby. Môžete mať vysoký obrat, ale dosahovať stratu. Stačí si zle určiť maržu a vaše náklady budú vyššie ako cena vášho tovaru alebo služieb.

Ako vypočítať maržu

Maržu vypočítate ako rozdiel medzi predajnou a nákupnou cenou.

Marža = predajná cena – nákupná cena / predajná cena * 100

Marža (niekedy nazývaná hrubá marža) ešte nezohľadňuje všetky náklady. Ak chcete vypočítať svoj zisk (čistú maržu), musíte od neho odpočítať aj ostatné náklady. Čistá marža (zisk) = hrubá marža – ostatné náklady súvisiace s výrobkom (napr. prenájom skladu, mzdy, ...)

Čo treba zohľadniť pri určovaní marže

  • vaše náklady
  • charakter vášho tovaru alebo služieb Každé odvetvie má inú bežnú maržu. Pri rýchloobrátkovom a lacnejšom tovare bude zvyčajne nižšia, ako je už pri drahých zariadeniach alebo luxusnom tovare. Marže sa líšia aj sezónne. V obdobiach vysokého dopytu (napríklad pred Vianocami) môžete nasadiť vyššiu maržu.
  • ceny konkurencie

Marža, prirážka a zľava

Pojmy marža, prirážka a rabat sa často zamieňajú:

  • Prirážka vyjadruje podiel z ceny, ktorý ste si prirazili k nákupnej cene. Ide teda o percená zdola. Ak si kúpite tovar za 100 eur a chcete si k nemu pripočítať 20 eur, vaša marža je 20 %.
  • Marža však vyjadruje, koľko ste zarobili, teda podieľ vášho navýšenia na predajnej cene. Inými slovami, percentá zhora. Ak predávate tovar za 120 eur, ale nakúpili ste ho za 100 eur, vaša marža je 16,67 %. Marža v percentách je zvyčajne nižšia než prirážka. 
  • Naopak, rabat znamená zľavu z pôvodnej ceny. Často sa ponúka ako priateľské gesto pri obchodných rokovaniach – napr. pri nákupe veľkého množstva výrobkov.

Ako vám môžu pomôcť digitálne technológie?

Na výpočet marže môžete použiť online kalkulačku alebo mobilnú aplikáciu. Spoľahlivo ju dokážu vypočítať aj účtovné programy.

Rady a tipy

  • Vždy by ste mali poznať svoju maržu. Potom viete, aký máte priestor na vyjednávanie s dodávateľmi.
  • Pri hodnotení svojich výsledkov sa nikdy neriaďte len obratom.
  • Najmä počas obchodných rokovaní si nepleťte pojmy prirážka, marža a rabat

Pomohol vám tento článok?

Zdieľajte na svojich sociálnych sieťach.