články

Ako udržať náklady pod kontrolou

Financovanie

21. 5. 2024

2 min

Ako udržať náklady pod kontrolou

Mať prehľad o svojich príjmoch a výdavkoch je jedným z predpokladov úspešného podnikania. Sledovať príjmy zase nie je až také zložité. Ale čo náklady? Poradíme vám, na čo sa zamerať, ako ich mať pod kontrolou a ako si to celé uľahčiť.

Sledujte súčasné aj budúce náklady

Samozrejme, ak chcete mať náklady pod kontrolou, musíte vedieť, kam peniaze odchádzajú. Vytvorte si systém, ktorý vám bude vyhovovať – poslúžiť vám môže jednoduchá tabuľka alebo niektorá z aplikácií na sledovanie cash flow.

Pri finančnom plánovaní zohľadnite mesačné náklady na stravu, bývanie, oblečenie, dopravu, poistenie a prípadne leasing alebo prenájom kancelárie. Myslite však aj na výdavky, ktoré sa objavia neskôr, ako sú dane alebo spoluúčasť na poistení.

Cenotvorba, rezervy a optimalizácia

Podrobný prehľad vašich nákladov by mal byť jedným z pilierov vašej cenotvorby:

  • Skôr ako si stanovíte hodinovú sadzbu, vypočítajte si, koľko potrebujete zarobiť.
  • Potom určte, koľko hodín ste schopní/ochotní odpracovať.
  • Na základe toho zistite, aká vysoká by mala byť vaša hodinová sadzba.

Čo najskôr si začnite vytvárať rezervy na očakávané a neočakávané výdavky (dane, dovolenka, kúpa nového auta...). Aj keby potom v podnikaní prišlo slabšie obdobie, budete schopní plniť všetky svoje záväzky a nedostanete sa do finančnej tiesne.

Aj malá optimalizácia výdavkov môže znamenať veľké úspory:

  • Zdaňujete spôsobom, ktorý je pre vás najvýhodnejší (paušálne vs. skutočné výdavky)?
  • Nemíňate zbytočne – napríklad za aplikácie, ktoré v skutočnosti nepoužívate, alebo za marketingové aktivity, ktoré nefungujú?

Ako vám môžu pomôcť digitálne technológie?

Na sledovanie svojich nákladov môžete použiť niektorý z viacerých online nástrojov, ako napr:

Rady a tipy

  • Nepodceňujte drobné výdavky. Nejde o to, aby ste úzkostlivo šetrili každý cent, keď to nie je potrebné. Ale mať predstavu o tom, koľko míňate napríklad v kaviarňach alebo reštauráciách, môže byť užitočné. A niekedy to môže byť celkom prekvapivé číslo.
  • Nenakupujte impulzívne. Ak nejakú vec naozaj nepotrebujete hneď, odložte nákup o niekoľko týždňov. Keď nakupujete s chladnou hlavou, často ušetríte naozaj veľké peniaze.
  • Online nástroje na riadenie cash flow mávajú základnú verziu zadarmo. Využite ju a objavte nástroj, ktorý vám vyhovuje.
  • Nezabúdajte, že čas sú peniaze. Niekedy je lepšie minúť o pár drobných viac (napr. nákupom online), keď vám to ušetrí drahocenný čas, ktorý môžete venovať svojej práci.

Pomohol vám tento článok?

Zdieľajte na svojich sociálnych sieťach.