články

Ako postupovať pri neuhradených faktúrach

Financovanie

21. 5. 2024

2 min

Ako postupovať pri neuhradených faktúrach

Každého podnikateľa raz zaskočí nezaplatená faktúra. Čo robiť, ak klient mešká s platbou, ako ho upomínať a kedy podniknúť právne kroky? A hlavne, ako nezaplateným faktúram predchádzať?

Nezaplatené faktúry: najprv upomínajte, potom žalujte

Opomenutie platby sa môže stať každému. Najprv teda svojho dlžníka na neuhradenú faktúru upozornite, napríklad e-mailom. Ak ani to nepomôže, potom použite ďalšie nástroje na vymáhanie pohľadávok.

Postupujte takto:

  1. Prvá upomienka – Dátum splatnosti už uplynul. Odošlite odberateľovi priateľský e-mail. Upozornite ho na jeho záväzok, uveďte číslo faktúry, sumu a dátum splatnosti.
  2. Druhá upomienka – Ak od dátumu splatnosti uplynuli približne dva týždne a faktúra stále nebola uhradená, pošlite odberateľovi druhú upomienku. Zároveň odporúčame zastaviť dodávky tovaru alebo služieb, kým neuhradí svoje záväzky.
  3. Predžalobná výzva – Dlžník stále nezaplatil? Ak chcete dlh vymáhať súdnou cestou, mali by ste mu najprv poslať "predžalobnú výzvu". O jej znení sa poraďte s právnikom. Práve predžalobná výzva často motivuje dlžníkov, aby dlh zaplatili. Oznámenie je dôležité aj pre následný súdny spor – vďaka nej potom môžete od dlžníka požadovať aj náhradu súdnych poplatkov.
  4. Žaloba – Posledným krokom je podanie žaloby. Tú možno podať najskôr 7 dní po predžalobnej výzve. Ak ju podáte po troch rokoch odo dňa vzniku záväzku, dlžník môže namietať premlčanie.

Ako môžete predcházať nezaplateným faktúram

Nezaplateným faktúram nemôžete úplne zabrániť, ale môžete im účinne predchádzať.

  • Vystavujte zálohové faktúry. Takto bude aspoň časť faktúry uhradená ešte pred odovzdaním práce.
  • Uzatvárajte kvalitné zmluvy. Na všetkom sa dohodnite vopred a do zmluvy zahrňte sankcie za oneskorenú platbu. V prípade potreby upravte riešenie sporov.
  • Urobte si prieskum klientov. Od nových klientov vždy vyžadujte platbu vopred alebo vysokú zálohu.

Ako vám môžu pomôcť digitálne nástroje?

Online fakturačné programy vás včas upozornia, ak máte pohľadávku po splatnosti. Robia však viac než to. Majú tiež jednoduché nástroje na kontrolu spoľahlivosti klientov.

Rady a tipy

  • Nenechajte sa uniesť vzrušením z novej zákazky. Nájdite si čas na preverenie nového klienta a jeho finančného zdravia.
  • Uzatvárajte zmluvy. Písomne. Nikdy nepoužívajte bezplatné vzory stiahnuté z internetu.
  • Nedodávajte ďalší tovar zákazníkovi, ktorý vám stále dlhuje za predchádzajúcu faktúru.
  • Prostredníctvom portálu FinStat si môžete skontrolovať finančné výkazy firiem. Sú povinné ich zverejňovať. Dosahujú zisk alebo stratu? Aké sú ich dlhy?
  • Je váš klient platcom DPH? Daňový register vám prezradí, či spoľahlivo platí.

Pomohol vám tento článok?

Zdieľajte na svojich sociálnych sieťach.