články

Ako skrotiť náklady a sledovať výnosy

Financovanie

22. 5. 2024

2 min

Ako skrotiť náklady a sledovať výnosy

Dobrý nápad, nadšenie a vytrvalosť na úspech vášho podnikania naozaj nestačia. Ak chcete vytvoriť zisk, musíte sa zamerať aj na finančné plánovanie. Ako znížiť náklady a zvýšiť výnosy? A prečo sledovať aj cash flow?

Majte dobrý prehľad o nákladoch

Prvé pravidlo pri nákladoch: majte prehľad o všetkých nákladoch. Zohľadňujete naozaj všetko vrátane svojho času alebo používania súkromného auta na služobné cesty? Najmä v začiatkoch podnikania majú živnostníci tendenciu počítať len priame náklady. Rozdeľte svoje náklady do dvoch hlavných kategórií:

  • Fixné: Tieto náklady platíte aj vtedy, ak v danom mesiaci nepredáte ani jeden výrobok. Napríklad nájomné za obchod, stroj, predplatné softvéru atď. Snažte sa preto efektívne využívať svoje kapacity. Sledujte tiež fixné náklady na jednotku (na výrobok).
  • Variabilné náklady: Tieto náklady priamo súvisia s výrobkami alebo službami. Čím viac budete vyrábať, tým vyššie budú tieto náklady.

Ako znížiť náklady

  1. Digitalizujte. Ušetrite tak čas aj peniaze. Papierové dokumenty sa musia archivovať na účely kontroly (niekedy až 10 rokov).
  2. Investujte do nových technológií.
  3. Outsourcing. Niektoré úlohy môže vykonávať externá firma. Napríklad účtovníctvo.
  4. Zvážte, koľko zamestnancov potrebujete na trvalý pracovný pomer. Niektoré úlohy, ako napríklad marketing, môžu zvládnuť externí zamestnanci.
  5. Vytvorte si finančnú rezervu. Tá vám pomôže pokryť náklady aj v prípade poklesu či úplného výpadku príjmov.
  6. Vyjednávajte s dodávateľmi. Udržujte nízke ceny vstupov.
  7. Myslite na daňový aspekt nákladov. Sú vaše náklady daňovo odpočítateľné?

Ako zvýšiť výnosy

  1. Vyhodnocujte cenu. Zamerajte sa na maržu výrobku. Reagujte na infláciu.
  2. Zlepšite produkt. Pokúste sa prísť s jedinečnou výhodou pre klienta. Získate viac zákazníkov a lepšie postavenie na trhu.
  3. Investujte do efektívneho marketingu. Budujte dobré meno svojej firmy.
  4. Zamerajte sa aj na príjmy (t. j. platenie faktúr načas). Premýšľajte o platobných podmienkach a termínoch splatnosti. Nastavte si automatické upomienky za nezaplatené faktúry.

Aké digitálne nástroje vám môžu pomôcť?

Internet banking vám pomôže sledovať a triediť vaše výdavky. Pohyby na účte dokáže rozdeliť podľa kategórií. Takže budete mať vždy po ruke aktuálny prehľad. V začiatkoch podnikania môžete svoje výdavky sledovať aj v aplikácii, napríklad Spendee.

Rady a tipy

  • V začiatkoch podnikania nepanikárte. Často trvá niekoľko mesiacov, kým sa vaše podnikanie rozbehne a vy začnete tvoriť zisk.
  • Neznižujte náklady na úkor kvality.
  • Nezabudnite si vytvoriť finančnú rezervu. Majte ju po ruke, napríklad na sporiacom účte.

Pomohol vám tento článok?

Zdieľajte na svojich sociálnych sieťach.