články

Aké sú výhody mobilného bankovníctva pre vaše podnikanie

Digitalizácia

21. 5. 2024

4 min

Aké sú výhody mobilného bankovníctva pre vaše podnikanie

Mobilné bankovníctvo už dávno nie je len novodobým trendom. V súčasnosti sa stalo nevyhnutnosťou pre každého moderného podnikateľa. Mobilné bankovníctvo má totiž množstvo výhod – od rýchleho prístupu k finančným informáciám, cez realizáciu a kontrolu platieb až po zjednodušenie každodennej administratívy. A pokiaľ dodržiavate základné bezpečnostné pravidlá, je aj úplne bezpečné.

Čo je mobilné bankovníctvo a ako funguje?

Mobilné bankovníctvo je služba, ktorá vám umožňuje spravovať vaše finančné záležitosti priamo z mobilného zariadenia, ako je mobilný telefón alebo tablet. Prostredníctvom špeciálnej aplikácie od vašej banky môžete vykonávať širokú škálu činností, ako sú napríklad platby, prevody medzi účtami, kontrola zostatkov a mnoho ďalších. To všetko kedykoľvek a kdekoľvek!

Výhody mobilného bankovníctva

Mobilné bankovníctvo ponúka množstvo výhod. Niektoré z nich sú:

  • Mobilné bankovníctvo máte na dosah ruky 365 dní v roku, 24 hodín denne, 7 dní v týždni.
  • Vďaka mobilnému bankovníctvu máte jednoduchý prístup k svojmu účtu kedykoľvek a odkdialkoľvek.
  • V mobile vidíte celú históriu svojho účtu vrátane všetkých prijatých a odoslaných platieb.
  • Môžete dostávať upozornenia na prichádzajúce platby, výbery hotovosti a iné pohyby na účte.
  • Mobilné bankovníctvo môžete využiť aj na investovanie svojich peňazí a sledovanie aktuálneho trhu.
  • Mobilné bankovníctvo možno dokonca považovať za bezpečnejšie ako online bankovníctvo cez počítač.

A to sme vymenovali naozaj len niekoľko výhod. Vďaka dnešným možnostiam mobilného bankovníctva môžete ľahko pristupovať k finančným informáciám, optimalizovať svoje cashflow alebo okamžite reagovať na potreby svojich dodávateľov či zákazníkov. To všetko s vysokou úrovňou bezpečnosti, ktorú moderné mobilné bankovníctvo ponúka.

Nevýhody mobilného bankovníctva

Hoci má mobilné bankovníctvo mnoho neprekonateľných výhod, je dobré poznať aj jeho nevýhody. Jednou z nich je závislosť od stabilného internetového pripojenia. V oblastiach so slabou kvalitou signálu môžu byť niektoré funkcie alebo služby v mobilných aplikáciách obmedzené alebo úplne nedostupné. Žiadna aplikácia tiež nie je stopercentne odolná voči potenciálnym kybernetickým útokom, preto musíte byť pri používaní mobilného bankovníctva vždy veľmi opatrní. Pri správnom nastavení však predstavuje najbezpečnejší online nástroj na komunikáciu s vašou bankou.

Ako bezpečne používať mobilné bankovníctvo?

Vždy udržiavajte operačný systém vo svojom mobilnom zariadení aktualizovaný a v prípade potreby používajte antivírusové aplikácie. Pri vykonávaní bankových transakcií nikdy nepoužívajte otvorené siete Wi-Fi a vždy sa uistite, že ste prihlásení do oficiálnej aplikácie vašej banky. Odborníci tiež odporúčajú aktivovať dvojfaktorovú autentifikáciu alebo pravidelne meniť heslo. Vždy tiež pozorne sledujte svoje transakcie a v prípade akýchkoľvek nezrovnalostí okamžite kontaktujte svoju banku. Dodržiavaním týchto pokynov minimalizujete riziko finančného zneužitia.

Aké digitálne nástroje vám môžu pomôcť?

S mKontom Business môžete využívať aj mobilnú aplikáciu mBank. Vďaka nej budete mať účet aj kartu úplne pod kontrolou. Kedykoľvek môžete nahliadnuť do analýzy histórie, zaplatiť faktúru QR kódom alebo meniť limity transakcií. 100% bezpečie aplikácie zaisťuje možnosť prihlásenia pomocou biometrie. Aplikácia umožňuje zriadenie Apple Pay alebo Google Pay.

Rady a tipy

  • Nastavte si upozornenia na dôležité transakcie alebo blížiace sa termíny splatnosti. To vám umožní rýchlo reagovať a lepšie plánovať.
  • Preskúmajte všetky možnosti, ktoré váš bankový softvér ponúka. Možno ste prehliadli funkcie, ktoré by vám mohli výrazne pomôcť.
  • Niektoré bankové aplikácie ponúkajú automatické možnosti investovania. Môžete napríklad nastaviť, aby sa malá suma z každej platby uložila ako investícia.
  • Využívajte funkcie videohovorov a chatu na konzultácie s bankovým poradcom bez toho, aby ste ho museli fyzicky navštíviť.
  • Využite možnosť digitálne podpisovať a schvaľovať návrhy a zmluvy priamo v aplikácii.
  • Niektoré aplikácie umožňujú integráciu s účtovným softvérom, čo uľahčuje správu financií.
  • Pravidelne aktualizujte aplikáciu banky a operačný systém svojich zariadení.
  • Používajte silné a jedinečné heslá, ktoré je veľmi ťažké uhádnuť.
  • Ak je to možné, aktivujte si dvojfaktorovú autentifikáciu.
  • Používajte bezpečné a známe siete Wi-Fi alebo mobilné dáta.
  • Ak stratíte mobilné zariadenie, okamžite kontaktujte svoju banku a vykonajte potrebné bezpečnostné opatrenia.
  • Neklikajte na podozrivé odkazy v e-mailoch alebo SMS správach, ktoré sa javia ako od banky.

Pomohol vám tento článok?

Zdieľajte na svojich sociálnych sieťach.