články

Prečo si zriadiť firemný účet a je to vôbec potrebné?

Financovanie

24. 5. 2024

2 min

Prečo si zriadiť firemný účet a je to vôbec potrebné?

Začínajúci podnikatelia sa často pýtajú, či potrebujú podnikateľský účet. Táto povinnosť závisí od typu podnikania. Veľmi sa však odporúča oddeliť súkromné peniaze od tých firemných. Tu je niekoľko dôvodov, prečo a ako to urobiť.

Musíte mať samostatný účet na podnikanie?

Na začiatku podnikania mnohí ľudia nevedia, či si musia otvoriť podnikateľský účet. Hoci zákon nevyžaduje, aby živnostníci mali samostatný účet na podnikanie, veľmi sa to odporúča. Okrem toho, viaceré banky to vyslovene požadujú. Pre právnické osoby, ako je s.r.o. je samostatný podnikateľský účet povinný.

Výhody oddeleného podnikateľského účtu

Hlavným dôvodom pre vedenie oddeleného podnikateľského účtu od osobného účtu je prehľadnosť. Podnikateľ tak má jasný prehľad o tom, ktoré transakcie súvisia s jeho podnikaním. To je užitočné napríklad pri sledovaní cash flow či výpočte dane z príjmov fyzických osôb, ktorá sa počíta len z peňazí prijatých v danom roku.

Ďalšie výhody podnikateľského účtu:

  • Rôzne typy transakcií: Ak potrebujete využívať tzv. dávkové platby, t. j. posielať viacero platieb naraz, siahnite po podnikateľskom účte.
  • Jednoduchšie účtovníctvo: Podnikateľský účet je možné prepojiť s účtovnými programami.
  • Individuálne oprávnenia: Vo väčších spoločnostiach má k bankovému účtu prístup viacero ľudí. Preto je výhodné prideliť im rôzne úrovne oprávnení. Niektorí spolupracovníci budú môcť vidieť len finančné výkazy, iní budú môcť vykonávať platby.
  • Súkromie: Podnikateľským účtom oddelíte súkromné ​​transakcie od firemných a prípadná kontrola z finančného úradu do súkromných transakcií nebude môcť nazerať.

Ako vybrať správnu banku a účet

Niektoré banky môžu ponúkať špecifické podnikateľské účty s odlišnými výhodami a poplatkami. Je dôležité pochopiť rozdiel medzi bežným účtom pre osobné financie a podnikateľským účtom, najmä pokiaľ ide o zdaňovanie úrokov.

Aké digitálne nástroje vám môžu pomôcť?

Aplikácie, ako napríklad iDoklad, možno prepojiť s pohybmi na bankovom účte a automaticky tak priradiť prichádzajúce a odchádzajúce platby k faktúram a výdavkom. Ručné párovanie transakcií a faktúr by vám na konci roka zabralo hodiny. Ak by sa do týchto transakcí miešali aj súkromné platby, bolo by to ešte komplikovanejšie.

Rady a tipy

  • Na finančné plánovanie alebo optimalizáciu výdavkov môžete používať rozšírené prehľady v podnikateľských účtoch.
  • Mať podnikateľský bankový účet už nie je zbytočne drahá záležitosť. Väčšina bánk ponúka tie základné bez akýchkoľvek poplatkov za ich vedenie.
  • Podnikateľský účet si môžete vybaviť aj pohodlne a online.
  • Finančnú rezervu pre podnikanie si môžete kumulovať na podnikateľskom sporiacom účte.

Pomohol vám tento článok?

Zdieľajte na svojich sociálnych sieťach.